Način pripreme
Operite i očistite skušu od iznutrica i škrga. Uklonite glave, peraje i repove, nemojte ih bacati, možete ih koristiti za riblju čorbu.
Očišćenu ribu isecite na debele kotlete, prebacite ih u pleh i posolite i pobiberite sa svih strana.
Operite pirinač i potopite ga u vodu sa kašičicom soli.
Očistite i sitno iseckajte luk, beli luk i šargarepu i prodinstajte na ulju u tiganju sa prstohvatom soli. Dodajte oceđeni pirinač i kada postane providan, dodajte 3 i po šolje vrele vode i paradajz. Kada provri i pirinač upije tečnost, začinite solju i biberom i začinskim biljem po vašem ukusu (mirođija, peršun, korijander, selen, origano, estragon).
Sipajte pirinač i masline i promešajte. Prebacite u nauljeni pleh i prebacite riblje kotlete, lagano ih pritiskajući da ne vire previše iznad pirinča.
Ponovo ih malo posolite i pobiberite, pokapajte uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 180 -200 stepeni, na srednjoj rešetki, dok ne bude gotovo.
Kada ga izvadite iz rerne, pokrijte pleh krpom ili folijom na desetak minuta da ribnik ostane sočan.
Bon apeti!
Pogledajte još o tome koliko dugo se peče skuša i kako se prave fileti skuše.