Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Ribnik»Ribnik - pečena skuša sa pirinčem, paradajzom i maslinama

Ribnik - pečena skuša sa pirinčem, paradajzom i maslinama

ZoriZori
Guru
9042955k
Ribnik - pečena skuša sa pirinčem, paradajzom i maslinama
Fotografije: Zori
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Ribnik, koji će vas naterati da obližete prste i tanjire."

Potrebni sastojci

  • skuša - 3 komada (ukupno 1, 7 kg)
  • so
  • biber - po ukusu
  • ulje - 6 kašika
  • luk - 2 glavice
  • beli luk - 1 čen
  • šargarepa - 1 komad
  • pirinač - 1 šolja
  • paradajz - 400 ml, grubo iseckan
  • masline - 1 šaka
  • začinsko bilje - po ukusu (mirođija, peršun, korijander, selen, origano, estragon)
* merne jedinice

Način pripreme

Operite i očistite skušu od iznutrica i škrga. Uklonite glave, peraje i repove, nemojte ih bacati, možete ih koristiti za riblju čorbu.

Očišćenu ribu isecite na debele kotlete, prebacite ih u pleh i posolite i pobiberite sa svih strana.

Operite pirinač i potopite ga u vodu sa kašičicom soli.

Očistite i sitno iseckajte luk, beli luk i šargarepu i prodinstajte na ulju u tiganju sa prstohvatom soli. Dodajte oceđeni pirinač i kada postane providan, dodajte 3 i po šolje vrele vode i paradajz. Kada provri i pirinač upije tečnost, začinite solju i biberom i začinskim biljem po vašem ukusu (mirođija, peršun, korijander, selen, origano, estragon).

Sipajte pirinač i masline i promešajte. Prebacite u nauljeni pleh i prebacite riblje kotlete, lagano ih pritiskajući da ne vire previše iznad pirinča.

Ponovo ih malo posolite i pobiberite, pokapajte uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 180 -200 stepeni, na srednjoj rešetki, dok ne bude gotovo.

Kada ga izvadite iz rerne, pokrijte pleh krpom ili folijom na desetak minuta da ribnik ostane sočan.

Bon apeti!

Pogledajte još o tome koliko dugo se peče skuša i kako se prave fileti skuše.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: