Način pripreme
/undefined Pripremite 3 lista papira za pečenje dovoljno velika da umotate svaki komad lososa. Možete ih vrlo lagano nauljiti, ali nije neophodno.
Osušeni marinirani paradajz, luk i beli luk isecite na sitno.
Sveže začinsko bilje sitno iseckajte, uklonite im drške.
Iscedite sok od limuna i narendajte polovinu njegove kore - samo žuti deo.
U posudi pomešati sve do sada pripremljeno i dodati so po ukusu i beli biber. Promešajte i odložite u tanjir oko 3 kašike ove mešavine.
Stavite komad lososa, kožom na dole, na svaki list papira na nauljenoj strani. Pokrijte svaki filet lososa sa kašikom odvojene mešavine aroma, ravnomerno raspoređenih.
Urolajte papir ili ga savijte kao koverat tako da formira dobro zatvoreno pakovanje, a da ne bude previše čvrsto. Ređati u pleh i peći u zagrejanoj rerni na 190 stepeni 15-18 minuta.
Za to vreme prokuvajte bujon sa maslinovim uljem i sklonite sa ringle. Sipajte kus-kus - fini arapski kus-kus, a ne velike kuglice testenine koje mi tako zovemo.
Pokrijte poklopcem i ostavite da odstoji 10 minuta da upije tečnost. Zatim dobro pomešati sa preostalom masom aromatične mešavine paradajza, luka i začina. Probajte i po potrebi dodajte još soli.
Kada je riba gotova, ostavite je 2-3 minuta u papiru, pa odmotajte i prebacite u tanjire za serviranje. Ukrasite kus-kusom i poslužite.
Pogledajte koliko kalorija ima losos, kao i kako marinirati losos.