Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čokoladni kolač»Božićni kolač bez brašna

Božićni kolač bez brašna

Veronika MihailovaVeronika Mihailova
Inovator
12621486
Božićni kolač bez brašna
Fotografije: Veronika Mihailova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Božićni kolač bez brašna - obavezno probajte ovaj slatki recept za Božić."

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • šećer u prahu - 200 g
  • maslac - 120 ml
  • sveže mleko - 120 ml
  • bademi - 1/2 šolje, mleveni
  • orasi - 1/2 šolje, mleveni
  • kakao - 80 g, u prahu
  • vanilin šećer - 20 g
  • rum - 1 kašika
  • korica limuna - od 1 limuna
  • Za glazuru
  • tamna čokolada - 150 g
  • kravlji maslac - 20 g
  • sveže mleko - 70 ml
  • kakao - 1 kašika
  • šećer u prahu - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Od svih proizvoda pripremaju se tri različite mešavine. Dakle, pripremite tri posude.

Smesa 1 >> Polovinu maslaca, polovinu šećera u prahu i žumanca umutiti mikserom.

Smesa 2 >> Umutiti belanca i preostalu polovinu šećera u prahu u čvrst sneg. Dodajte mlevene bademe i orahe i lagano promešajte.

Smesa 3 >> Sveže mleko, kakao i preostali maslac stavite u manju šerpu i kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.

Kada se ohladi, dodajte vanilin šećer, rum i koru od limuna.

---

Promešajte smesu 1 i smesu 3. Zatim dodajte smesu 2 i dobro promešajte.

Sipajte u nauljani pleh i pecite na 180 stepeni 25 minuta.

Pripremite glazuru za kolač tako što ćete sipati mleko da provri u šerpi. Zatim dodajte čokoladu izlomljenu na komadiće, maslac, kakao i na kraju šećer u prahu.

Mešajte drvenom lopaticom dok se čokolada potpuno ne istopi i ne zgusne. Zatim ostavite sa strane da se malo ohladi i zgusne.

Kada se čokoladni kolač ohladi, prelijte ga glazurom.

Gotov Božićni kolač bez brašna ostavite u frižideru nekoliko sati pre konzumiranja.

Pogledajte i kako da napravite cveće od čokolade za dekoraciju, kao i kako da napravite čokoladnu mašnicu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: