Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Nudle od slatkog krompira sa prazilukom i povrćem

Nudle od slatkog krompira sa prazilukom i povrćem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k89717k
Nudle od slatkog krompira sa prazilukom i povrćem
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Nudle od slatkog krompira sa prazilukom i povrćem - egzotične, aromatične i veoma ukusne."

Potrebni sastojci

  • nudle - 200 g, od slatkog krompira
  • pečurke - 125 g, Enoki/Šimedži
  • šargarepa - 1 komad
  • paprike - 1/2 komada, crvena
  • paprike - 1 komad, zelena
  • celer - 1/2 struka
  • prazuluk - 4 cm, od stabla
  • mladi luk - 4 struka
  • mladi beli luk - 5 strukova
  • beli luk - 1 čen
  • đumbir - 1 cm, svež koren
  • bambus - 100 g (krhke stabljike, iz konzerve)
  • kokosovo mleko - 200 ml
  • kari - 1/2 kašičice, u prahu
  • azijski začini - miks (po ukusu)
  • soja sos - 50 ml ili po ukusu
  • ulje - 40 - 50 ml
  • so - 1 prstohvat (ili po ukusu)
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremite sve povrće, tako što go dobro očistite i naseckate na sledeći način: Mladi luk i beli luk naseckajte na kolutiće, čen starog belog luka takođe. Praziluk, šargarepu i celer naseckajte na tanke štapiće po 3-4 cm dužine. Paprike naseckajte na kockice, a đumbir izrendajte ili sitno naseckajte (treba da bude prethodno oljušten). Ocedite bambus za recept od vode u tegli. Pečurke isecite na dva ili tri dela poprečno, zavisi od veličine i njihove debljine.

Zagrejte ulje u Vok tiganju i u njemu prvo zapržite šargarepu, paprike i celer. Kada blago omekšaju, dodajte pečurke, zatim luk, đumbir, praziluk i beli luk, a na kraju marinirane krhke stabljike bambusa. Kuvajte dok se ne dobije lagana preplanulost povrća, ali da je još uvek blago hrskavo (za taj cilj vatra treba da bude jaka i da se ne kuvaju dugo).

Sada je trenutak da stavite nudle da se kuvaju u šerpi. Za ovaj recept sam koristila nudle od slatkog krompira. Providne su kao pirinčane nudle ili staklene nudle, ali nemaju ništa zajedničko po teksturi. Meni su bile dosta čudne, sa teksturom želiranih bobmona. Prijatne su i drugačije, probajte. Vreme kuvanja napisano na pakovanju je 7 minuta, ja sam izvadila malo ranije, kako bi ih stavila u povrće i da se kuvaju 2-3 minuta zajedno.

Međutim, pre toga sipajte soja sos u gotovo povrće, posle kokosovo mleko i začine. Izmešajte i redukujte kratko, kako bi se dobila kremasta tekstura sosa.

Tada prebacite nudle u vok i promešajte. Sipajte malo vode od kuvanja u tiganj. Kuvajte dok ne dobijete željenu gustinu. Probajte nudle da li su dobro skuvane i ako je potrebno, sipajte još vode, ona je bogata skrobom i kada se malo redukuje učiniće sos špageta još kremastijim. Takođe, dodajte soja sos koliko vam se dopada da osetite njegov ukus, a i da dodate neophodnu slanoću.

Servirajte jelo Nudle od slatkog krompira sa prazilukom i povrćem posuto naseckanim mladim belim lukom. Poslužujem toplo, zato što se prilikom hlađenja nudle od slatkog krompira stežu i slepljuju.

Isprobajte i druge naše ukusne ideje sa nudlama ako ste ljubitelji azijske kuhinje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: