Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Gratin»Francuski gratin od slatkog krompira

Francuski gratin od slatkog krompira

JuliyaJuliya
Pomoćnik kuvara
3181111k89
Francuski gratin od slatkog krompira
Fotografije: Juliya
1 / 2
06/03/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
3
"Gratin od slatkog krompira može da se servira kao garnirung ili kao samostalno jelo. Prosto naseckajte sastojke, pecite i uživajte u neverovatnom ukusu"

Potrebni sastojci

  • sladak krompir - 400 g (1 komad, veliki)
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • beli luk - 1 čen
  • ruzmarin - 1/2 kašičice
  • majčina dušica - 1/2 kašičice
  • bosiljak - 1/2 kašičice
  • čubar - 1/2 kašičice
  • aleva paprika - 1/2 kašičice
  • muskatni oraščič - 1/2 kašičice
  • so
  • crni biber
  • kravlji maslac - 1 supena kašika
  • pavlaka - 70 g (30%)
  • tvrdi sir - 50 g, izrendan
* merne jedinice

Način pripreme

Operite sav sladak krompir, ogulite ga i naseckajte na tanke kolutiće.

U velikoj posudi umutite maslinovo ulje i začine.

Dodajte sladak krompir i veoma dobro izmešajte.

Kriškice slatkog krompira poređajte u prethodno maslacem podmazan kalup (18 cm), pokrijte aluminijumskom folijom i pecite 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Nakon toga skinite foliju, dodajte pavlaku, pospite izrendanim tvrdim sirom i pecite gratin još otprilike 20 minuta.

Gratin od slatkog krompira može da se servira kao garnirung ili kao samostalno jelo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: