Način pripreme
Jaja i šargarepa se operu. Prepolovite šargarepu po sredini. Stavite ih u malu šerpu i prelijte vodom. Stavljaju se na šporet i nakon ključanja vode kuvaju 10 minuta.
Šargarepa se može manje kuvati. Pazite na to i uklonite je prema željenoj hrskavosti. Ocedite jaja i ostavite ih da se ohlade.
Priprema se streč folija ili se otvara plastična kesa na koju se sipa mleveno meso i formira slani rolat.
Na najlon se stavlja malo ulja. Mleveno meso se ravnomerno rasporedi u obliku pravougaonika. Šargarepa se oljušti i iseče na štapiće. Celom dužinom se stavlja u sredinu kore od mlevenog mesa.
Jaja se oljušte i iseku na 6 delova i takođe rasporede po dužini. Operite i očistite crvenu papriku. Isecite je na trake i poređajte na isti način.
Sprema se nauljeni kalup. Rolat se umotava uz pomoć najlona i mora se dobro zatvoriti sa svih strana da ne izlazi iz fil iz Stefani rolata.
Pažljivo se prenosi u kalup. Pospite sa malo piskavice i zapecite u rerni do kraja.
Za pire od slatkog krompira oljuštite obe vrste krompira. Operite ih. Režu se na velike komade da se brže kuvaju. Zaliju se vodom i kuvaju do kraja. Ocedite krompir.
Dok su još vrući, dodajte maslac. Začinite pire solju i biberom. Dodajte sveže mleko i izgnječite ručnom presom za krompir. Izgnješite dok se ne dobije glatki pire.
Rolat Stefani se servira isečen, dodaje se pire od slatkog krompira i preliva se sa malo masti od kuvanja.