Način pripreme
Izmešamo jaja i u njih dodajemo kisleo mleko sa aktiviranom sodom. Začinjavamo himalajskom solju, čubrom i crnim biberom. Sve pomešamo zajedno sa šarlanom.
Sveže ubrane listove zelja operemo i naseckamo sitne i kratke trakice, a luk - na male kockice. Dodajemo ih u mlečnu smesu.
Fine kore za pitu sečemo velikim makazama - na male kvadratiće veličine oko 1 cm. Posipamo po nadevu tako što ih izdrobima, da ne ostanu slepljeni. Lepo izmešamo - tako da nema suvih komadića kora.
Gotovu smesu raspoređujemo u 6 velikih kalupa za mafine (okrugli ili pravougaoni) koje smo prethodno namazali šarlanom i po želji - blago nabrašnili.
Pitice pečemo na 200 stepeni 25 minuta dok se ne dobije jarka zlatkasta boja. Ako je rerna previše jaka, možemo da ih pečemo na 180 stepeni otprilike 30 minuta.
Pre nego što ih konačno izvadimo - preoveravamo da li su u potpunosti pečeni iznutra. Pitice-mafine poslužujemo još tople!
Sjajne i jednostavne mekane mlečne pitice sa blitcom i lukom! Neobično ukusno!
Takođe, pogledajte kako da napravite pitice sa spanaćem ili omiljene slane mafine.