Čokoladna babka

Eva ZelenkaEva Zelenka
Početnik
6026347
Čokoladna babka
Fotografije: Eva Zelenka
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Prijatno i srećni praznici!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g
  • šećer - 50 g
  • margarin - 40 g
  • sveži kvasac - 20 g
  • mleko - 200 ml
  • jaje - 1 komad
  • žumance - 1 komad
  • so - 1 k.k.
  • Za punjenje
  • čokolada za kuvanje - 100 g
  • margarin - 50 g
  • Za glazuru
  • šećer - 50 g
  • voda - 50 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejati mleko i dodati kašiku šećera. Udrobiti kvasac. Sačekati da se kvasac aktivira.

Brašnu dodati ostali deo šećera, jaje i jedno žumance. Dodati aktiviran kvasac i zamesiti testo. Margarin otopiti i polako ga ulivati u testo uz neprekidno mešenje. Na kraju i so dodati. Zamesiti mekano i glatko testo.

Prekriti kuhinjskom krpom i na pola sata odložiti na toplo. Kad se testo udvostruči iskrenuti na radnu površinu i razviti tanko u pravougaonik.

Čokoladu otopiti sa margarinom. Veoma važno je da se čokoladna smesa malo prohladi da bi je tek onda namazali na testo. Biće lakše u formiranju babke.

Testo premazati čokoladnom kremom i uviti u rolat.

Rolat sad seci po dužini ali ne do kraja. Uviti testo u pletenicu. Modlu za hleb mazati margarinom i staviti u nju spremljenu pletenicu.

Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći babku oko 40 minuta. Može se prekriti folijom pri kraju pečenja.

Kad je babka pečena jos toplu je premazati sa šećernim sirupom. Sačekati da se ohladi i seći na kriške.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: