Način pripreme
Dobro oprati krompir i kuvati ga u ljusci dok ne omekša, ali da ostane čvrst i ne raspada se. Još dok je topao, oljuštiti ga pomoću noža – kora će se lako skidati. Ostaviti da se kratko prohladi, a zatim ispasirati ili narendati na sitno rende kako ne bi ostale grudvice.
Dodati jaje i kašičicu soli u pripremljeni krompir, pa sve dobro sjediniti. Postepeno dodavati brašno i mesiti dok se ne dobije kompaktno testo. Po potrebi dodavati još brašna jer se testo može lepiti za radnu površinu.
Uzeti deo testa i oblikovati valjak debljine oko 2 cm. Seći komadiće dužine približno 2 cm. Svaki komad utisnuti na viljušku i nežno zarolati da se dobije prepoznatljiv oblik njoka. Postavljati ih na pobrašnjenu površinu, voditi računa da se ne dodiruju. Po potrebi ih dodatno posuti brašnom i blago protresti da se ukloni višak.
U veću šerpu sipati vodu, dodati kašiku soli i pustiti da provri. Spuštati njoke u kipuću vodu u manjim količinama, otprilike desetak komada odjednom, da se ne slepe. Kada isplivaju na površinu, kuvati još oko 30 sekundi, pa ih vaditi rupičastom kašikom.
Njoke od krompira poslužiti tople, uz omiljeni sos.