Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Bele špargle sa školjkama i emulzijom od korijandera

Bele špargle sa školjkama i emulzijom od korijandera

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k91917k
Bele špargle sa školjkama i emulzijom od korijandera
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
13 min.
Ukupno
38 min.
Porcije
4
"Kada se tri ukusa tako dobro slažu da poželite da ih niste spremili za goste, već samo za sebe - bela špargla sa školjkama i emulzijom od korijandera."

Potrebni sastojci

  • bele špargle - od 500 do 700 g
  • so - 1 kašičica (za kuvanje)
  • šećer - 1 kašičica (za kuvanje)
  • školjke - 120 g (peščane, samo meso)
  • čeri paradajz - 2 komada
  • maldon so - 2 prstohvata
  • Za emulziju
  • korijander - 15 g svežeg lišća
  • peršun - 5 g svežeg lišća
  • avokado - 40 do 60 g
  • majonez - 1 - 2 kašike
  • maslinovo ulje - 60 ml ekstra devičanskog ulja
  • vinsko sirće - 15 ml
  • papika - 30 g zelena ili žuta
  • beli luk - 1 čen
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovaj recept možete koristiti gotove bele špargle iz tegle/konzerve, ali moraju biti deblje. Pošto je takve teško pronaći, veća je verovatnoća da ćete ih naći sveže. A evo kako ih skuvati za naš recept:

Oljuštite tanak sloj njihove kore (bez vrha) finom ljuštilicom za povrće. Kod debljih belih špargli, ako ih ne oljuštite, ostaće žilave.

Odsecite oko tri prsta ili više od osnove, takođe su žilave. Osetićete tačno gde treba da sečete ili odlomite nakon što savijete stabljiku - videće se gde je krhka, a gde žilava.

Stavite špargle uspravno u ključalu vodu sa kašikom šećera i kašikom soli. Posuda treba da bude visoka i uska, a vrhovi ne smeju biti prekriveni vodom - skuvaće se od pare.

Kuvajte oko 10-13 minuta - u zavisnosti od debljine špargli. Proverite ih viljuškom, ali ne čekajte predugo da omekšaju. Pažljivo ih izvadite iz vode i ostavite da se ohlade.

Za to vreme napravite emulziju od korijandera i avokada. Pošto lično ne volim da mi ukus korijandera bude previše jak, ponekad dodajem peršun u odnosu 50:50 ili sam probala samo peršun - i to je odlično.

Stavite oko 80-100 ml vode u kojoj ste kuvali špargle u blender ili u šolju blendera (trebalo bi da se i ohladi. Ako ste koristili one iz tegle, koristite vodu iz tegle).

Dodajte majonez, isečen avokado (40 do 60 grama), prstohvat soli, beli luk, seckanu papriku, sirće i oprani zeleni korijander i peršun.

Blendirajte dok ne postane savršeno glatko, sipajući tanak mlaz maslinovog ulja da biste dobili glatku i vazdušastu emulziju.

Poređajte špargle na tanjir i prelijte emulzijom.

Stavite školjke na vrh. Ja koristim bele peskovite školjke, kuvane na pari dok se ne otvore. Meso se zatim lako skida.

Iseckajte čeri paradajz i pospite odozgo za boju. Takođe sam posula sušenim listovima korijandera za akcente, kao i divnom Maldon solju.

Recept takođe zahteva malo rendane kore limete, ali ja nisam imala, inače bi bilo još ukusnije.

Probajte bele špargle sa školjkama i emulzijom od korijandera, veoma je ukusno!

Pogledajte više detalja o obradi i kuvanju špargle, kao i kako se najlakše čiste špargle.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: