Način pripreme
Oljuštite špargle ljuštilicom za povrće, nemojte pipati vrh. Isecite ih na komade po 3-4 cm, odvojite posebno vrhove.
Ugrejte vodu sa solju i šećerom. Stavite da se kuvaju prvo komadi od stabala i kad skoro omekšaju (10 minuta) stavite i vrhove, pošto njima treba manje vremena.
Kuvajte jš 5-10 minuta. Probajte viljuškom da li su mekani pošto vreme kuvanja zavisi od debljine špargli i ne može se tačno odrediti.
Uzmite kaserolu i u njoj ugrejte maslinovo ulje. Stavite da se prži i da omekšaju luk i beli luk, sitno iseckani. Dodajte sitno iseckanu pršutu, iseckani peršun i mešajte oko 5 minuta na umerenoj vatri.
Sipajte brašno i mešajte još oko 2 minuta.
Nakon toga sipajte 300 ml bujona iz kuvanja špargli. Probajte i ako je potrebno dodajte so ( pršuta je slana, tako da ja ne stavljam dodatno so). Začinite sveže samlevenim biberom. Kuvajte dok se ne zgusne oko 3-4 minuta.
Stavite špargle u sos i ostavite još dva-tri minuta na vatri.
Servirajte sveže bele špargle u sosu od luka i belog luka sa pršutom tople, možete servirati sa poširanim jajima. Za jedan elegantan izgled preporučujem da kmbinujete kuvana ili poširana prepeličija jaja, ali može i sa kokošijim.
Često priprema ovo lako i ukusno jelo u različitim varijantama, ovaj put je kao janija bez dodataka. Servirala sa muz lep domaći hleb.