Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Sveže bele špargle u sosu od luka i belog luka sa pršutom

Sveže bele špargle u sosu od luka i belog luka sa pršutom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k84516k1k
Sveže bele špargle u sosu od luka i belog luka sa pršutom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
01/06/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
3
"Servirajte sveže bele špargle u sosu od luka i belog luka sa pršutom tople, možete servirati sa poširanim jajima"

Potrebni sastojci

  • špargle - 500 g, bele, sveže
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1/2 kašičice
  • luk - 80 g, beli, ne ljut
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • pršuta serano - 60 - 80 g
  • maslinovo ulje - 40 ml
  • brašno - 1 supena kašika, puna
  • peršun - 3 supene kašike, iseckani lističi
  • biber - 1 prstohvat, sveže samleven
  • voda - oko 800 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Oljuštite špargle ljuštilicom za povrće, nemojte pipati vrh. Isecite ih na komade po 3-4 cm, odvojite posebno vrhove.

Ugrejte vodu sa solju i šećerom. Stavite da se kuvaju prvo komadi od stabala i kad skoro omekšaju (10 minuta) stavite i vrhove, pošto njima treba manje vremena.

Kuvajte jš 5-10 minuta. Probajte viljuškom da li su mekani pošto vreme kuvanja zavisi od debljine špargli i ne može se tačno odrediti.

Uzmite kaserolu i u njoj ugrejte maslinovo ulje. Stavite da se prži i da omekšaju luk i beli luk, sitno iseckani. Dodajte sitno iseckanu pršutu, iseckani peršun i mešajte oko 5 minuta na umerenoj vatri.

Sipajte brašno i mešajte još oko 2 minuta.

Nakon toga sipajte 300 ml bujona iz kuvanja špargli. Probajte i ako je potrebno dodajte so ( pršuta je slana, tako da ja ne stavljam dodatno so). Začinite sveže samlevenim biberom. Kuvajte dok se ne zgusne oko 3-4 minuta.

Stavite špargle u sos i ostavite još dva-tri minuta na vatri.

Servirajte sveže bele špargle u sosu od luka i belog luka sa pršutom tople, možete servirati sa poširanim jajima. Za jedan elegantan izgled preporučujem da kmbinujete kuvana ili poširana prepeličija jaja, ali može i sa kokošijim.

Često priprema ovo lako i ukusno jelo u različitim varijantama, ovaj put je kao janija bez dodataka. Servirala sa muz lep domaći hleb.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: