Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Zapečena Jela»Bele špargle sa sosom u rerni

Bele špargle sa sosom u rerni

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k79616k987
Bele špargle sa sosom u rerni
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
27/04/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Bele špargle sa sosom u rerni - raskošno jelo veličanstvenog ukusa, kojim ćete impresionirati sve za stolom."

Potrebni sastojci

  • bele špargle - 500 g (7 - 8 komada)
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kađičica
  • serano šunka - 7 - 8 kriški
  • za sos
  • mladi luk - 60 g (samo beli dio)
  • hamon - 60 g
  • maslinovo ulje - 25 ml
  • kravlji maslac - 25 g
  • brašno - 25 g
  • sveže mleko - 320 ml
  • muskatni oraščić - 1 prstohvat (ili 2)
  • beli biber - 1 prstohvat
  • parmezan - oko 50 g (rendan)
* merne jedinice

Način pripreme

Oljuštite špargle ljuštilicom za povrće i odsecite žilavi donji deo (da biste znali gde da isečete, preporučujem da špargle savijete do kraja i one se tada slome na deo koji je jestiv i deo koji je žilav.

Očišćene bele špargle stavite u duboku usku šerpu sa ključalom vodom na šporet, u kojoj ste rastvorili kašiku šećera i kašiku soli. Trebalo bi da stoje uspravno i potopljene u vodu, a vrh im ne sme biti pokriven vodom. Ako se skuvaju ležeći i vrh se zalije vodom, on će se polomiti i postati veoma mekan.

Kuvajte 10-15 minuta u zavisnosti od debljine špargli, pa izvucite u tanjir.

Počnite sa sosom tako što ćete iseckati luk i pržiti ga dok ne omekša na maslinovom ulju i maslacu. Dodati 60 grama sitno iseckane šunke (bolje je da je čvršća i zrelija). Pržite još 2 minuta i sipajte brašno.

Mešajte oko minut i sipajte mleko bez prestanka mešanja, najbolje kuhinjskom žicom.

Začinite sos belim biberom i muskatnim oraščićem. So nije potrebna zbog slanosti hamona.

Kuvajte sos dok se ne zgusne, ali ipak da bude malo ređi, jer mu predstoji i pečenje u rerni.

Nauljite malu tepsiju sa malo ulja. Svaku šparglu umotajte u krišku hamon serana i poređajte na tepsiju.

Prelijte ukusnim sosom i pospite rendanim parmezanom.

Pecite na 180 stepeni na programu roštilj oko 20-25 minuta ili do željene boje.

Raskošno ukusno!

Napomena:

Špargle dobro ocedite od vode, jer će one same pustiti vodu dok se kuvaju i mogu učiniti da sos izgleda malo zrnasto. Ovo nije veliki problem jer ne utiče na odličan ukus jela, ali može uticati na izgled.

Bele špargle sa sosom u rerni - raskošno jelo veličanstvenog ukusa, kojim ćete impresionirati sve za stolom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: