Način pripreme
Prosejte brašno u duboku posudu da ga provetrite. Pospite solju po dnu, jer znamo da se ne meša sa kvascem.
U brašno dodajte 100 g sitno rendanog kačkavalja i izmrvljeni aromatični čubar. Po želji možete dodati i piskavicu.
Kvasac rastvorite u posudi sa mlakim mlekom i kašikom šećera. Posebno umutite jaja, kefir i biljno ulje.
Svi proizvodi treba da budu na sobnoj temperaturi. Sipajte smesu u udubljenje, dodajući joj aktivirani kvasac.
Postepeno počnite da mešate sve proizvode.
Trebalo bi da dobijete glatko, meko, ali nelepljivo testo. Oblikujte ga u kuglu i stavite ga u duboku posudu prekrivenu providnom folijom.
Ostavite testo da naraste oko 90 minuta.
Zatim prebacite testo na pobrašnjenu površinu. Mesite ga ne duže od oko 10-12 minuta.
Podelite ga na 5 kuglica iste veličine. Kada radite sa jednom, preostalo testo pokrijte krpom da se ne osuši.
Razvijte ih u dugačak pravougaonik.
Površinu kore premažite istopljenim maslacem. Ravnomerno rasporedite prepolovljene viršle.
Pospite rendanim kačkavaljem i labavo umotajte u rolat. Presecite je po sredini i dobićete dva rolata.
Gotove pitice stavite na pleh, sa papirom za pečenje, na rastojanju jedna od druge. Ostavite da ponovo narastu oko 20 minuta.
Pre nego što ih stavite u rernu, premažite ih umućenim žumancem pomešanim sa malo svežeg mleka.
Pite stavite u hladnu rernu i prvobitno uključite na 200 stepeni na 10 minuta.
Nakon što malo povećaju zapreminu, smanjite temperaturu na 180 stepeni.
Pečenje traje oko 30-35 minuta, ovo u velikoj meri zavisi od veličine testa koje se stavlja za pečenje.
Pitice sa kačkavaljem poslužite tople, posute šarenom solju.
Pogledajte i kako da napravite savršene mini uvijene pitice ili omiljene trouglaste pitice.