Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Pitice»Vazdušaste pitice sa kačkavaljem i viršlama

Vazdušaste pitice sa kačkavaljem i viršlama

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5471603k
Vazdušaste pitice sa kačkavaljem i viršlama
Fotografije: Sevdalina Irikova
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
10
"Pite su najukusnije kada ih sami napravite, nema sumnje u to - a ove su jednostavno magične."

Potrebni sastojci

  • brašno - 850 g + oko 200 g za mešenje
  • viršle - 5 komada
  • kačkavalj - 300 g
  • sveže mleko - 300 ml, mlako
  • kefir - 100 ml ili kiselo mleko
  • suvi kvasac - 2 komada
  • maslac - 80 g, istopljenog
  • jaja - 3 komada
  • biljna mast - 2 kašike
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašika
  • čubar - 1 kašika, sušeno bilje
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 1 kašika
  • biljna mast - 2 - 3 kapi
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno u duboku posudu da ga provetrite. Pospite solju po dnu, jer znamo da se ne meša sa kvascem.

U brašno dodajte 100 g sitno rendanog kačkavalja i izmrvljeni aromatični čubar. Po želji možete dodati i piskavicu.

Kvasac rastvorite u posudi sa mlakim mlekom i kašikom šećera. Posebno umutite jaja, kefir i biljno ulje.

Svi proizvodi treba da budu na sobnoj temperaturi. Sipajte smesu u udubljenje, dodajući joj aktivirani kvasac.

Postepeno počnite da mešate sve proizvode.

Trebalo bi da dobijete glatko, meko, ali nelepljivo testo. Oblikujte ga u kuglu i stavite ga u duboku posudu prekrivenu providnom folijom.

Ostavite testo da naraste oko 90 minuta.

Zatim prebacite testo na pobrašnjenu površinu. Mesite ga ne duže od oko 10-12 minuta.

Podelite ga na 5 kuglica iste veličine. Kada radite sa jednom, preostalo testo pokrijte krpom da se ne osuši.

Razvijte ih u dugačak pravougaonik.

Površinu kore premažite istopljenim maslacem. Ravnomerno rasporedite prepolovljene viršle.

Pospite rendanim kačkavaljem i labavo umotajte u rolat. Presecite je po sredini i dobićete dva rolata.

Gotove pitice stavite na pleh, sa papirom za pečenje, na rastojanju jedna od druge. Ostavite da ponovo narastu oko 20 minuta.

Pre nego što ih stavite u rernu, premažite ih umućenim žumancem pomešanim sa malo svežeg mleka.

Pite stavite u hladnu rernu i prvobitno uključite na 200 stepeni na 10 minuta.

Nakon što malo povećaju zapreminu, smanjite temperaturu na 180 stepeni.

Pečenje traje oko 30-35 minuta, ovo u velikoj meri zavisi od veličine testa koje se stavlja za pečenje.

Pitice sa kačkavaljem poslužite tople, posute šarenom solju.

Pogledajte i kako da napravite savršene mini uvijene pitice ili omiljene trouglaste pitice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: