Način pripreme
Na vatru stavljamo šerpu sa vodom. Oljuštimo krompire. Stavljamo ih u duboku šerpu i kuvamo sa malo soli. Kada ih skuvamo, dobro ih ocedimo. Ne treba da budu prekuvani. Stavljamo ih u činiju i ostavljamo da se ohlade.
Jaja treba da budu tvrdo kuvana. Oljustimo jaja.
Šargarepe očistimo, skuvamo i njih, ali da ne budu previše mekane. Kačkavalj krupni izrendamo. Marinovane krastavce sečemo sitno kao za rusku salatu zajedno sa korom.
Majonez stavljamo u činiju i dodajemo kiselo mleko, kako ne bi bio težak i mastan. Dobro promešamo i dodajemo so po ukusu.
Ređamo 1 tanjir sa izrendanom šargarepom, 1 činija sa sitno iseckanim krastavcima, 1 tanjir sa narendanim kačkavaljem, 1 tanjir u koji smo stavili skuvana jaja, ali ih ne rendamo, i jedna velika činija skuvanih krompira, koje takođe ne rendamo pre nego što počnemo sa pravljenjem salate.
Uzimamo providnu činiju, da bi se videle boje redova salate. Prvo rendamo krompir, oko 1-2, zavisi od veličine, nakon toga šargarepu, pa ređamo sitno iseckane krastavce. Nakon toga uzimamo jedno jaje i izrendamo jedan deo. Onda sos od majoneza.
Kašičicom uzimamo sos i odozgo stavljamo malo na mestima. Sve se ređa u nekoliko redova. Na kraju završavamo sosom..Završavamo sa izrendanim kačkavaljem. Posipamo biberom. Od ovde količine se dobijaju dve ne mnogo velike posude, kao na slici.
Salata ide uz pečeno meso. Poznajem je pod imenom vazdušna salata.
Bude lepa kada se pravi u providnoj staklenoj činiji, zato što se vidi nekoloko poređanih boja. Serviramo u posebne plitke tanjire sa kašikom za serviranje.
Neka vam je slatko!