Način pripreme
Napravite kafu, stavite je u široku posudu, sipajte u nju liker Amareto i promešajte.
Stavite na ringlu šerpicu sa vodom, ostavite da provri i preko nje stavite staklenu kupu, koja ne treba da dodiruje vodu. Stavite žumance, vanilu i šećer i mutite žicom 10 minuta, dok ne dobijete kompaktan krem. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Umutite belance sa prstohvatom soli, a dok mutite postepeno dodajte dve kašike šećera. Mutite dok ne dobijete čvrst sneg.
U posebnoj posudi umutite tečnu pavlaku, uključite mikser na najjaču brzinu i mutite je dok ne dobijete krem.
Oglađenom kremu od jaja dodajte maskarpone sir, i drvenom špatulom pažljivo promešajte. Dodajte i pavlaku, pa mešajte lagano u jednom pravcu, dok se ne dobije kompaktna smesa. Na kraju postepeno dodajte i sneg od belanaca, ponovo pažljivo mešajući tako što ćete zahvatati iz sredine posude i mešati prema njenim zidovima, jer treba da se dobije vazdušasti mekani krem.
Počnite ređanje torte tako što ćete uzeti pravougaonu posudu za pečenje i u nju stavljate red piškota, prethodno umočenih u kafu, a preko njih krem. Tako ređate naizmenično, dok se ne potroši materijal, a poslednji sloj treba da bude krem.
Gustim sitom prosejte preko kolača oko 2 kašike kakaoa.
Ostavite u frižideru nekoliko sati da se stegne i ohladi.