Način pripreme
Napravite sirup na standardni način, tako što šećer i vodu sipate u šerpu i stavite na vatru, ocedite pola limuna, narendajte malo i od kore i kuvajte dok se ne zgusne u zlatasti šećerni sirup.
Ostavite na hladnom da se ohladi.
Šerpu sa vodom stavite na vatru, stavite prstovhat soli i maslac. Sačekajte da provri i dodajte svo brašno odjednom i nastavite da mešate energično. Treba da dobijete kuvano testo, glatko i bez grudvica.
Sklonite šerpu sa vatre i ostavite da se ohladi.
Prebacite ga u mikser, stavite mešalicu za testo i dodajte skrob i griz.
Uključite mikser i počnite da dodajte jaja jedno po jedno u testo, ali naredno jaje dodajte tek pošto je prethodno potpuno umešeno.
Kada dodate sva jaja i testo je ujednačeno, onda je gotovo.
Ovu smesu prebacite u špric, a ako imate aparat za tulumbe, koristite njega.
Sipajte više ulja u dublju posudu za prženje kako biste dobili duboko ulje i špricajte tulumbe direktno u masnoću, režući ih makazicama na željenu veličinu.
Prekrijte dno posude, ostavite preostalu smesu za sledeće prženje. Sada uključite vatru i ugrejte na srednju temperaturu.
Nikada ne pržite tulumbe u tagrejanoj masnoći, jer dok pustite jednu i odsečete sledeću - prva je već izgorela.
Pržite tulumbe do zlatne boje sa svih strana, obično se one same okreću, ali im i vi pomozite.
Iscedite tulumbe i stavite ih u ohlađeni sirup. Na isti način postupite dok ne potrošite testo.
Ostavite ih u sirup da dobro upiju.
Domaće tulumbe sa grizom i skrobom su gotove.