Način pripreme
U blenderu sameljite keks na krupno, a ako nemate blender, koristite kesu i čekić za meso i izlupajte keks. Stavite keks u posudu.
Naseckajte kajsije i urme na sitno. Potopite suvo grožđe u rum. U kaserolu stavite maslac, zagrejte ga na vatri i istopite. Dodajte sirup i kakao, promešajte i dodajte izlomljenu čokoladu.
Mešajte dok se čokolada ne rastopi i dok smesa ne postane homogena. U posudu sa keksom, stavite kajsije, urme i suvo grožđe sa rumom.Sipajte čokoladnu smesu i promešajte.
U kvadratnu ili okruglu tavu stavite papir za pečenje i sipajte masu. Poravnite i stavite u frižider da se stegne 1 sat.
Napravite čokoladni sloj, tako što zagrejete pavlaku u kaseroli i sklonite je pre nego proključa. Izlomite čokoladu u pavlaku i ostavite je minutu da omekša, a nakon toga mešajte dok ne dobijete glatki čokladni ganaš.
Izvadite tavu sa tifinom iz frižidera i prelijte ga čokoladnim ganašem, poravnajte i ponovo stavite na hladno minimum 6 sati da se stegne.
Prilikom serviranja, izvadite kolač iz frižidera, pažljivo skinite papir sa strane i nasecite na kvadrate.
Napomena: Ovo je izuzetno sladak engleski desert, veoma popularan i u Americi. Prema originalnom receptu prekriva se tečnom čokoladom, ali postoji mnogo improvizacija, koje samo usavršavaju ovaj predivni desert.
Ako možete da odolite, ostavite ga da se dobro ohladi i stegne. Koristite tave sa manjim prečnikom i na taj način dobićete veću visinu kolača. Veoma liči na slatku salamu, koju često spremamo. Mnogo kalorija, ali i veoma slatko!