Način pripreme
1. Operite i ubrusom osušite dva ćureća filea. Odstranite masnoće i žilice po njima, ako ih ima i natrljajte maslinovim uljem, ruzmarinom i biberom.
2. Zagrejte tiganj s nelepljivim premazom i malo maslinovog ulja na jakoj vatri - 1 stepen ispod maksimuma.
3. Ćureći file zapecite po minuticu sa obe strane. Treba da dobije zlatkastu koricu.
4. Smanjite ringlu na umerenu vatru i nastavite da kuvate, tako što poklopite tiganj poklopcem, da bi se brže i ravnomernije ispekao. Okrećite ih da ne izgore, ali ne preterujete i nakon svakog obrtanja ponovo poklapajte poklopcem - da bi filo bio gotov 2 okretanja su dovoljna u toku 5-6 minuta.
Međutim, ako je deblje i naduto, treba da ga zasečete po površine sa jedne ili sa obe strane i da ga zalijete sa još malo maslinovog ulja, koje će prodreti u unutrašnjost filea da dse skuva.
5. Izvadite meso i svaki file stavite u tanjir za serviranje.
6. U isti tiganj sa masnoćom stavite borovnice i kašiku šećera i limunov sok. Kada omekšaju i puste svoj sok, dodajte vino, stavite so po ukusu i kuvajte na umerenoj vatri dok se sos ne smanji.
7. Sosom od borovnica zalijte ćureće filee i pospite krupnom mineralnom soli (koristite marku Maldon, daje strava ukus svakom mesu).
Prijatno!
*Na ovaj način filei postaju mekani i sočni, a slatko-kiselo-slani so ih čini čarobnim, upija u meso i daje interesantnu lepu boju.