Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Originalni francuski keksići sa pomorandžom - Sable

Originalni francuski keksići sa pomorandžom - Sable

ažurirano:
marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2383k
Originalni francuski keksići sa pomorandžom - Sable
Fotografije: marcheva14
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
5
"Znate da su francuski poslastičari nenadmašni i zato kada nam neko da oproban recept za ukusan keks, mi ga odmah zapišemo."

Potrebni sastojci

  • bademi - 150g, blanširani
  • šećer u prahu - 100 g
  • maslac - 150 g, na sobnoj temperaturi
  • pomorandžina kora - 3 kašike, ušećerene
  • jaja - 1 komad, na sobnoj temperaturi, L veličine
  • sok od narandže - 1 kašika, svež
  • brašno - 200 g, belo
  • šećer - za uvaljivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna na 180 stepeni. Pleh pokriven papirom za pečenje. Radi se mikserom.

Bademe, šećer u prahu i kore od pomorandže sameljite u blenderu u mrvice.

Maslac umutite mikserom dok ne pobeli. Dodajte smesu sa mlevenim bademima i mutite na manjoj brzini oko 1 minuta. Dodajte jaje i sok od pomorandže. Promešajte i na kraju dodajte i prosejano brašno.

Testo izvadite i podelite na dva jednaka dela, od kojih napravite cilindre i umotajte ih u providnu foliju. Ostavite ih u frižideru na najmanje 4 sata ili preko noći.

Kada je testo dobro ohlađeno, izvadite ga, ostavite ga nekoliko minuta da odstoji na sobnoj temperaturi.

U široki ravni tanjir sipajte kristal šećer i svaki rolat uvaljajte sa svih strana. Nakon toga ga nasecite na kolutove debljine oko 1 cm.

Poređajte kolutove u pleh sa malo većim rastojanjem između njih. Pleh postavite u frižider na oko 15 minuta da se testo sa maslacem stegne i da se ne razlije previše prilkom pečenja.

Pecite na 180 stepeni oko 13-15 minuta, ili dok kolutovi ne dobiju zlatne ivice po krajevima keksa.

Originalni francuski keksići sa pomorandžom Sable su gotovi.

Pogledajte takođe kako da napravite francuski brioš ili klasične francuske makaronse.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti