Način pripreme
Ovaj voćni tart je raskošan i veoma lako se pravi. Možete da napravite kolač sa svežim ananasom tako što namažete površinu toplim slatkom od breskvi za one koji ne vole preliv od želea.
Uživajte u spremanju neodoljivo ukusnog tarta sa ananasom. Prvo pravimo testo od maslaca koje je lako, brzo i pre svega veoma dobro! Čisto zadovoljstvo je testo: Stavite brašno, šećer u prahu i so u sud ili posudu vašeg kuhinjskog robota.
Izmešajte drvenom kašikom ili kuhinjskim robotom.
Dodajte maslac u komadićima. Treba da bude relativno mekan. Ako ne, stavite ga u mikrotalasnu na nekoliko sekundi, ali pazite ne sme da se istopi.
Umesite prstima ili koristite vaš robot. Treba da dobijemo veoma finu i zrnastu teksturu koja podseća na pesak, otakle i potiče njegovo ime.
Nakon toga dodajte jaje i mešajte dok se ne dobije homogeno testo (ponovo drvenom kašikom ili robotom). Sa ovim testom oblikujte loptu. Uvijte je u streč foliju da ne bi ostala korica i ohladite je na barem sat vremena ili odmah raširite u kalupu i posle ohladite kalup na 15-20 minuta u frižideru.
Koja opcija vam je jednostavnija, nju napravite. Ako ste stavili testo u loptu u frižider, izvadite ga na četvritini sata pre upotrebe kako bi omekšalo. Ako ga izvadite iz frižidera neposredno pre pečenja, teško će se razvijati i pocepaće se, biće vam potrebno mnogo vremena da ga oblikujete dok će se na sobnoj temperaturi otupstiti samo od sebe.
Oklagijom razvijte ovo testo na nabrašnjenoj radnoj površini (sa otprilike 20 g brašna) ili na pergament papiru. Gotovo!
Može da se garnira i da se peče na 180°C u zavisnosti od voća koje ćete koristiti. Videćete, nema ništa zajedničko sa masovnim testom koje se nudi u mreži marketa!
Dok se naše testo opušta, prirpemamo ukusni nadev za voćni paj. U duboku posudu razbijamo jaja, dodajemo šećer, vanilu, prstohvat soli i mešamo da se dobro pomeša, posle dodajemo pavlaku ili kokosovu pavlaku (na sobnoj temepraturi) i brašno. Gotovo!
Posipamo kokosovo brašno po testu, razvijeno i stavljeno u tepsiju za paj sa bordom od 3-4 cm. Koristite tepsiju od 26 cm.
Nakon toga ravnomerno raspoređujemo kockice ananasa iz kompota i na njega sipamo smesu od jaja i pavlake. Stavljamo u rernu i pečemo na 180 °C na otprilike 40 minuta. Odozgo kolač sa ananasom će dobiti lepu zlatkastu boju i gotov je.
Dok pečemo naš kolač, pripremamo preliv od želea. Pomešamo u kaseroli sok iz kompota ananasa, ehzotični sok iz kutije (kakav vam se dopada po ukusu) ili samo kompot.
Dodajemo agar-agar i stavljamo na ringlu. Kada provri, mešamo ga dve minute i skidamo sa ringle. Ostavljamo sa strane da se ohladi. Nakon toga zalivamo ispečeni i ohlađeni kolač, čekamo da se dobro stegne i serviramo.
Uživajte u ovom neodoljivo ukusnom francuskom klasiku - originačni francuski kolač sa ananasom.
Savet: Ovaj raskošan i jednostavan kolač sa ananasom možete napraviti sa 200 g izmrvljenog keksa kao osnova i da ispečete, ukoliko imate poteškoće sa testom