Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Gurabije»Bakine Uskršnje gurabije

Bakine Uskršnje gurabije

Bakine Uskršnje gurabije
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
30
"Ne postoje gurabije kao bakine i zbog njih toliko mnogo volimo Uskrs"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 250 g
  • soda bikarbona - 1 ravna kašičica
  • mast - 100 ml rastopljena
  • šećer - 1 šolja
  • vanila
  • limun - kora jednog limuna
  • belanca - 1 za premazivanje
  • šećer - za posipanje
  • lešnici - 4 supene kašike, samleveni
  • brašno - 600 g
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi se umute jaja sa šećerom. Dodajemo kiselo mleko sa sodom, rastopljenu mast, vanilu i narendanu koru limuna.

Zamesi se meko testo sa prosejanim brašnom.

Podelimo ga na dva dela. Prvi se razvučemo, izrežemo oblike čašom ili obručem prečnika 4-5 cm.

Drugo testo se deli na loptice, oblikuju se fitilji dugi 20 cm i uviju se po sredini.

Poređamo gurabije u pleh namazan uljem, četkicom ih premažemo umućenim belancem.

Posipamo šećerom u prahu, drugi deo mlevenim lešnicima.

Pečemo u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobiju bledo-roze boju.

Ukusni i aromatični!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: