Način pripreme
U posudi pomešajte kiselo mleko i dodajte obe vrste sode, izmešajte i ostavite kiselo mleko da se malo aktivira.
Posebno umutite jaja sa šećerom, dodajte aktivirano kiselo mleko, sitno izrendanu koru limuna, vanile i prosejano brašno. Umesite meko testo koje ostavljate na 10 minuta da se aktivira.
Nakon toga razvijte testo u koru debljine 0.5 cm i kalupčićima isecite u figurice.
Poređajte gurabijice u tepsiju sa papirom za pečenje ostavljajući rastojanje između njih.
Uskršnje gurabije namažite umućenim žumancem sa malo ulja i pospite kristal šećerom.
Stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite dok gurabijice ne postanu blago rumene.
Čuvajte ih u zatvorenoj posudi ili u zavezanoj najlon kesi, što više vremena stoje, to mekši i sipkastiji postaju!
Uskršnje gurabije po starom receptu su veoma uspešne.