Način pripreme
Pileći file operite i isecite na zalogaje. Stavite ga u vatrostalnu posudu. Pospite solju, stavite maslac odozgo u grudvicama, dodajte dva lovorova lista i prelijte jednom šoljom vode. Zatvorite poklopcem i stavite posudu u rernu. Uključite rernu na 200 stepeni i dinstajte meso oko sat vremena.
Operite pirinač i prelijte ga s tri šolje vode. Kuvajte dok ne bude polu gotovo. Sklonite s vatre i začinite kašičicom univerzalnog začina, pola kašičice bibera i soli po ukusu. Promešajte dobro.
U dubokoj posudi zagrejte ulje i dinstajte u njemu prethodno narendan luk, šargarepu i paradajz. Dodajte brašno, alevu papriku i začin od povrća.
Promešajte dobro i dodajte pileće meso zajedno s bujonom koji se napravio. Nalijte oko 500 ml vode, posolitem ako je neophodno i ostavite jelo da se krčka oko 15-20 minuta pod pklopcem.
Prilikom serviranja stavite u tanjir parčiće mesa, prelijte ih sosom i granirajte skuvanim pirinčem.
Po želji dodajte sitno iseckan peršun.