Način pripreme
Umutimo mikserom jaja i kristal šećer, dok ne dobijemo gustu svetlu smesu. Dodajemo kakao i prašak za pecivo. Ponovo mikserom umutimo u homogeno.
Smesi dodamo brašno i kesicu vanile. Promešamo špatulom ili sporom brzinom s mikserom. Dobijeno testo sipamo u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje, namazanu blago masnoćom.
Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Proveravamo čačkalicom da li je kora gotova. Izvadimo gotovu koru i ostavimo da se ohladi na rešetki.
Umutimo slatku pavlaku u tvrd sneg. Pripremimo sirup, tako što u šerpu stavimo da se karamelizuje šećer (5 kašika). Kad dobijemo karamel, sklonimo posudu sa ringle i veoma pažljivo u karamel ulijemo toplu vodu (1 šolju) i kanemo nekoliko kapi ekstrakta ruma.
Stavimo šerpu opet na ringlu, da se istopi karamel u vodi i da se dobije sirup. Ohlađenu koru isečemo na manje kore, prema porcijama kolača.
Prelijemo pripremljenim sirupom i lepimo kore umućenom slatkom pavlakom. Ukrašavamo šećernim figuricama srdašaca i od kakao glazure rastopljene na pari i pomešane s malo maslaca. Pravimo srdašca i natpise (na papiru za pečenje i posle kad se osuši glazura, lagano se odvoje od papira) kojima takođe ukrašavamo kolačiće.