Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Grčke sarme sa orasima i suvim grožđem

Grčke sarme sa orasima i suvim grožđem

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
499144
Grčke sarme sa orasima i suvim grožđem
Fotografije: marcheva14
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
4
"Posne sarmice sa neodoljivim mirisom - iskušenje za prijatelje"

Potrebni sastojci

  • orasi - 50 g
  • suvo grožđe - 50 g
  • listovi vinove loze
  • pirinač - 250 g
  • luk - 1 glavica
  • ulje - 10 supenih kašika
  • paradajz pire - 2 supene kašike
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • mirođija - suva
* merne jedinice

Način pripreme

Sitno isecite luk i izdinstajte u vreom ulju. Dodajte oprani pirinač i pržite dok ne postane prozračan. Prelijte vodom (oko 250 ml) i ostavite da vri, dok ne upije tečnost. Dodajte orahe (iseckane na krupnije komade), suvo grožđe i mirođiju.

U svaki list se stavlja nadev i uvijaju se sarmice. Lagano ih pritiskajte, da se ne raspadnu. Poređajte ih u šerpu i poklopite tanjirom i prelijte vodom. Kuvajte na laganoj vatri oko 30-ak minuta.

Iseckajte beli luk i izdinstajte u ulju, dodajte pire, promešajte i nakon nekoliko minuta skinite sa vatre. 10 minuta pre skidanja sarmi sa vatre dodajte sos u njih.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: