Način pripreme
Polovina svežeg mleka ugrejemo i u njemu se rastvaramo kvasac, 2-3 supene kašike brašna i šećera i ostavljamo da nadođe. Brašno se proseje, napravi se udubljenje, i sipa se smesa.
Dodaje se jaje i belance, mast i so. Počinjemo sa mešnjom, i postepeno se dodaje preostalo mleko. Mesi se dok se ne dobije glatko i elastično testo, nakon toga se ostavlja da nadođe u posudi namazanom uljem, pokriveno krpom i na toplom.
Nakon dvadesetak minuta (nije potrebno da nadođe potpuno) testo se podeli na 14-15 jednakih lopti. Svaka lopta se razvlači u pravougani tanak list.
U donji deo lista se seku rese do polovine. U neisečeni deo se stavlja nadev, u ovom slučaju rendani kačavalj i počinje da se uvija rolat, rese ostaju gore.
Ovako dobijen rolat se uvija kao krofna i stavlja se u oblik gnezda u kalup za mafine. Ostavlja se 15-ak minuta da počne da narasta.
Preostalo žumance se umuti sa 1 supenom kašikom ulja u sa njim se pecivo namaže, posipa se semenkama (po želji) i peče u prethodno ugrejanoj rerni na 220 stepeni 20-25 minuta ili dok ne porumeni.
Gotovo pecivo se ostavlja na rešetki da se malo ohladi, vadi se iz kalupa i uvija krpom, da ostanu mekano.
Nadev može biti od sira, smese sira i kačkavalja, sitno iseckane šunke ili šta god vi želite.