Način pripreme
Domaći pelinkovac je izuzetno aromatičan i prijatan napitak. Može da se napravi kad se samo stavi cvet pelina u fermentirano vino, ali pravi domaći pelinkovac se pravi teže.
Napravite smesu od pelena, bele hajdučke trave, crvenog kantariona, žutog kantariona, majčine dušice, zove, origana, matičnjaka, pri čemu najveća količina treba da bude od cveta pelina.
U bure za vino sa slavinom stavite drenažu sa spoljne strane slavine i naređajte sloj grožđa, tanak sloj smese biljki, sloj isečenih jabuka i dunja. Ređajte tako dok se ne napuni dve trećine posude.
Pritisnite dobro poklopcem i nalijte mlado jednogodišnje vino dok se posuda ne napuni. Zatvorite poklopcem i zatvorite pukotine sa strane. Obično je pelen gotov za 30 dana. Ako je mnogo gorak možete da dodate šećer. Gotov pelinkovac se naliva u flaše.