Rakija od kukuruza

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj69603
02/06/2017
"Aromatična, pitka rakija sa zasićenim ukusom, koju treba da probate!"
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano6 751
  • Pregledi tokom meseca203
  • Pregledi tokom sedmice94
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • kukuruz - 4 kg
  • šećer - 1kg + 5 kg
  • voda - 3 litra + 18 litara
  • kvasac - 100 g, za hleb
* merne jedinice

Način pripreme

Kukuruz se samelje na krupno, dodaje se 1 kg šećera i 3 litra vode. Ostavi se tako 5 dana u toploj prostoriji. Nakon toga se promeša sa 5 kg šećera i 18 litara vode, prethodno zajedno rastvorenih.

Da bi se izazvala alkoholna fermentacija u pripremljenu smesu se ubaci 100 g hlebnog kvasca, prethodno razmućenog u pola litra do litra hladne vode. Smesa se promeša i ostavi da fermentira.

Nakon kraja fermentacije materijal se destiluje. Za dobijanje čistije rakije, dobro je da se destiluje samo tečni deo, što nalaže da se fermentirana kaša prethodno procedi.

Ostatak od kaše se ne baca - dodaju se još 5 kg šećera i 8 litara vode. Protiče drugi fermentacioni proces 8-10 dana.

Nakon toga ponovo se procedi i bistri deo odlazi na destilaciju. Pri destilaciji se odvoji prvo točenje i slaba rakija.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar