Bonapeti.rs»Recepti»Alkohol»Liker»Liker od kajsija (po originalnom starom receptu)

Liker od kajsija (po originalnom starom receptu)

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k127
Liker od kajsija (po originalnom starom receptu)
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 3
09/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
"Napravite omiljeni desert i pojedite jedno parče u društvu čaše domaćeg likera od kajsije"

Potrebni sastojci

  • kajsije - 3 kg
  • rakija od kajsija - 2 litra
  • šećer - 1 kg
  • destilovana voda - 600 ml
  • dudov štapić - veličine palca
  • cimet - 1 štapić
  • karanfilić - 3 zrnca
* merne jedinice

Način pripreme

1. Voće, koje će se koristiti za ovu svrhu, treba da je dobro uzrelo, zdravo i aromatično.

2. Voda i šećer treba da su apsplutno čisti. Ako ne možete da nabavite destilovanu vodu, onda koristite kuhinjsku, filtriranu ili izvorsku. Hlorisana voda nije pogodna.

3. Alkohol takođe treba da ej čist. U slučaju da koristite rakiju, ona treba da je jaka, ali bez aroma. Njena karakteristična voćna aroma će najdvladati arimu u ukus voća odabranog za ovu svrhu.

Operemo dobro uzrele sveže kajsije i isečemo ih na parčiće.

Ubacujemo ih u balon sa prućem ili tamnu flašu.

Prelivamo ih sa pola rakije i dodajemo cimet i karanfilić.

U preostalu rakiju stavljamo dudov štapić.

Zapušimo dobro damadžan (flaše) i ostavljamo da odstoji 6 nedelja u masnoći (hladna i tamna prostorija).

Ekstrakt kajsije se procedi i pomeša se sa ohlađenim šećernim sirupom i preostalom rakijom.

Procedimo liker od kajsije kroz parče gaze u sipamo i tamne flaše koje leže do 6 meseci u podrumu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: