Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta sa domaćim kremom i korama prelivena sirupom

Torta sa domaćim kremom i korama prelivena sirupom

Yana G.Yana G.
Kuvar
6028242
Torta sa domaćim kremom i korama prelivena sirupom
Fotografije: Yana G.
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Pravi majstori prave tortu od početka do kraja - i kore su domaće, a krem - neodoljiv"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 6 kom.
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 2 i 1/2 šolje
  • prašak za pecivo - 1 kom.
  • ulje - 3 kašike
  • kora limuna - od 1/2 limuna
  • za krem
  • sveže mleko - 3 šolje
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 6 kašika
  • vanila - 2 kom.
  • za sirup
  • sveže mleko - 1 i 1/2 šolje
  • voda - 1 i 1/2 šolje
  • šećer - 8 kašika
  • kakao - 2 kašike
  • ostalo
  • banane - 2 kom.
  • orasi - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremiti koru. U velikoj posudi umutiti jaja i šećer u kremastu smesu. Sjediniti brašno sa praškom za pecivo, pa ih postepeno i uz neprestano mućenje mikserom na najnižoj brzini, dodati u jaja.

Dodati ulje i sitno narendanu koru limuna. Sve dobro promešati i sipati u pravougaonu tavu, prekrivenu papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 25 minuta.

Gotovost kore proveravati čačkalicom. Gotovu koru izvaditi i ostaviti da se ohladi. Kada se dovoljno ohladi, koru naseći na dve, tako da se dobiju dve iste kore.

Dok se kora hladi, početi sa pripremom krema: brašno rastvoriti u malo vode. U šerpu sipati mleko i staviti ga na vatru.

Dodati šećer i mešati, dok se ne istopi. Kada mleko počne da vri, polako dodati brašno, uz energično mešanje. Kada se krem zgusne, skinuti ga sa vatre. Staviti vanilu i ponovo promešati.

Za pripremu sirupa, sjediniti mleko i vodu u šerpi, pa staviti na ringlu i dodati šećer. Kada počne da vri, dodati kakao i dobro promešati, da bi se rastvorio.

Početi sa oblikovanjem torte: Staviti donju čast kore u tavu, u kojoj je pečena, pa je preliti sa pola količine sirupa. Nakon toga poređati komade nasečene banane i preliti sa pola količine krema. Staviti i drugu koru, pa ponovo preliti sirupom i kremom. Na kraju posuti mlevenim orasima.

Torta treba da prenoći u frižideru, ili da odstoji barem 5 sati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: