Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Šahmat torta sa domaćim kremom

Šahmat torta sa domaćim kremom

LiudmilaLiudmila
Inovator
4681661k160
Šahmat torta sa domaćim kremom
Fotografije: Liudmila
1 / 4
13/01/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
12
"Šahmat torta za one koji ne žele da gube vreme u igricama, već da ga popune slatkim momentima."

Potrebni sastojci

  • jaja - 4
  • šećer - 1 šolja
  • ulje - 1/2 šolje
  • brašno - 1.5 šolje
  • prašak za pecivo - 1 komad
  • kakao - 2 supene kašike
  • za krem
  • sveže mleko - 600 ml
  • šećer - 10 supenih kašika
  • vanila - 1 g
  • brašno - 1 supena kašika
  • kravlji maslac - 30 g
  • jaja - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Od sastojaka osim kakaoa pravimo testo za kolač, delimo ga na dva dela i u jedan stavljamo kakao.

Kore pečemo u tepsiji prečnika 30 cm, bez papira za pečenje, mažemo uljem i posipamo brašnom. Lako se vade, ne brinite se. Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 °C dok ne bude gotovo, otprilike 12 minuta. Proveravamo čačkalicom.

Vadimo ih i hladimo u tepsiji otprilike 10 minuta. Posle vadimo kore na papir za pečenje ili drugi papir. Ostavljamo ih da se u potpunosti ohlade i sečeno sa različitim po veličini tanjirima ili posudama tako da se dobiju obručevi različite veličine.

Pripremamo krem - domaći krem od jaja. U 600 ml mleka stavljamo 10 kašika šećera i jednu vanile. Dodajemo 2 kašike brašna s vrha, umućenog sa malo vode. Neprestano mešamo.

Krem kuvamo otprilike tri minute. Skidamo sa ringle, stavljamo kockicu maslaca, otprilike 30 g, kao i dva umućena cela jaja. Mešamo i vraćamo na isključenu ringlu koja je još topla.

Ohlađene kore ređamo u tanjir ili bolje u tepsiju sa malo većim prečnikom tako što naizmenično slažemo delove različite boje. Mažemo kremom i sledi drugi red.

Odozgo takođe stavljamo krem i posipamo mrvicama od ostalih u tepsiji prilikom pečenja kora. Ja sam stavila i usitnjene orahe i malo keksića na šahmat tortu.

Torta sa domaćim kremom treba da upija krem barem 4 sata.

Moja čaša je od 200 ml.

Šahmat torta je veoma ukusna. Probajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: