Način pripreme
Od sastojaka osim kakaoa pravimo testo za kolač, delimo ga na dva dela i u jedan stavljamo kakao.
Kore pečemo u tepsiji prečnika 30 cm, bez papira za pečenje, mažemo uljem i posipamo brašnom. Lako se vade, ne brinite se. Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 °C dok ne bude gotovo, otprilike 12 minuta. Proveravamo čačkalicom.
Vadimo ih i hladimo u tepsiji otprilike 10 minuta. Posle vadimo kore na papir za pečenje ili drugi papir. Ostavljamo ih da se u potpunosti ohlade i sečeno sa različitim po veličini tanjirima ili posudama tako da se dobiju obručevi različite veličine.
Pripremamo krem - domaći krem od jaja. U 600 ml mleka stavljamo 10 kašika šećera i jednu vanile. Dodajemo 2 kašike brašna s vrha, umućenog sa malo vode. Neprestano mešamo.
Krem kuvamo otprilike tri minute. Skidamo sa ringle, stavljamo kockicu maslaca, otprilike 30 g, kao i dva umućena cela jaja. Mešamo i vraćamo na isključenu ringlu koja je još topla.
Ohlađene kore ređamo u tanjir ili bolje u tepsiju sa malo većim prečnikom tako što naizmenično slažemo delove različite boje. Mažemo kremom i sledi drugi red.
Odozgo takođe stavljamo krem i posipamo mrvicama od ostalih u tepsiji prilikom pečenja kora. Ja sam stavila i usitnjene orahe i malo keksića na šahmat tortu.
Torta sa domaćim kremom treba da upija krem barem 4 sata.
Moja čaša je od 200 ml.
Šahmat torta je veoma ukusna. Probajte!