Način pripreme
1. Dno teflonske tave, prečnika 28 cm, namazati maslacem.
2. Karamelizovati šećer i sipati ga u tavu, namazanu maslacem.
3. Pripremiti jabuke:
a) oprati ih i oljuštiti. Iseći ih na polovine, po vertikali;
b) ukloniti semenke i posuti ih sokom od limuna (možete ga rastvoriti u malo vode).
4. Pripremiti polovine jabuke, i postaviti ih u koncentrične prstenove preko karamela, dok se ne ispuni tava.
5. Između jabuka postaviti komadiće maslaca, krupno nasečene orahe, posute cimetom, i očišćeno i oprano suvo grožđe (sve se stavlja između njih, ne preko njih).
6. Posuti šećerom u prahu i vanilinim šećerom.
7. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok jabuke ne budu gotove - oko 60 minuta (ukoliko su tvrde); meni je trebalo oko 45 do 50 minuta, ali ih pratite, jer brzo izgore. Pečene jabuke ohladiti.
8. Pripremiti mrvičasto masno testo:
a) sjediniti prosejano brašno i šećer u prahu sa solju, vanilom, korom limuna i praškom za pecivo (sve prosejati).
b) dodati hladni kravlji maslac, nasečen na komadiće (možete napraviti rupu i staviti ga u suvu smesu, ili da ga prekrijete suvom smesom i nakon toga da isečete u njoj), i trljajte dlanovima dok se ne dobiju masne mrve.
v) dodati jaje i umesiti glatko testo, na kratko - ostaviti ga u frižideru, dok ne bude potrebno.
9. Testo razvući oklagijom u okruglu ploču, debljine oko 5 mm i prečnika 30 cm (tako da prekriva celu površinu tave i da izlazi iz nje - da ostane malo viška) - staviti ga u tavu preko ispečenih i ohlađenih jabuka (možete da razvučete testo na papiru, pa da ga zajedno sa njom stavite preko jabuka u tavi, i da isečete višak testa), a krajeve ploče zalepiti za zidove tave (možete to uraditi pomoću štapića za ražnjić, da testo bolje uđe), kao okrenut poslužavnik.
10. Višak testa ukloniti, na kratko umesiti, i ponovo razvući na ploču, debljine 5 mm - probušiti okrugle keksiće srednje veličine, prečnika oko 2.5 do 3 cm, i oblikovati ivicu (poređati ih preklapanjem svakog keksića sa krajem ploče - kao ceo krug, do kraja).
11. Nabosti viljuškom na nekoliko mesta, i peći na 300 stepeni oko 30 minuta, dok ne porumeni (meni je trebalo oko 23 minuta, ali, ukoliko mislite da Vam je rerna jaka i može da izgori, smanjite je na 180 stepeni poslednjih 10 minuta).
12. Izvaditi iz rerne i odmah okrenuti na okrugli poslužavnik.
13. Kolač servirati topao, odmah nakon pečenja, na oko 35 stepeni.