Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Ljutenica»Ukusna seoska ljutenica sa paradajz paprikama

Ukusna seoska ljutenica sa paradajz paprikama

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2507k
Ukusna seoska ljutenica sa paradajz paprikama
Fotografije: Stoyanka Rusenova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
16
"Volimo seoske recepte, jer su sa dahom otadžbine - tačno takav je ovaj za seosku ljutenicu od paradajz paprika"

Potrebni sastojci

  • paradajz paprike - 20 kg
  • paradajz - 12 kg
  • patlidžan - 4 kg
  • šargarepa - 10 komada
  • ulje - 1 l
  • sirće - 300 ml
  • šećer - 600 g
  • so - 200 g
  • beli luk - 2 kašike, izgnječen
  • peršun - 1 veza
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite paradajz paprike od drški i semena.

Ispecite ih, ubacite u kofu i poklopite.

Ovo se radi da bi ih kasnije lakše oljuštili.

Kada su paprike oljuštene, ostavite ih da se ocede.

Patlidžan ispecite, oljuštite i ostavite da se ocedi.

Paradajz operite i nasecite na četvrtine.

Sve namirnice stavite u veliki pleh i uz pomoć pasatora sve ispasirajte.

Stavite smesu na vatru i kuvajte na slaboj vatri.

Mešajte povremeno, kako ne bi zagorelo.

Kada ljutenica smanji zapreminu, dodajte sirće, ulje, šećer i so.

Kuvajte ljutenicu do željene gustine.

Napunite tegle ljutenicom, zatvorite ih poklopcima i ubacite u duboki lonac.

Sipajte vodu da pokrije tegle i postavite lonac na vatru.

Tegle sa ukusnom seoskom ljutenicom od paradajz paprika kuvajte 15 minuta od trenutka kada voda proključa, zatim izvadite tegle, okrenite ih poklopcima na dole i ostavite ih dok se potpuno ne ohlade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: