Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Ljutenica»Domaća ljutenica iz prošlih vremena

Domaća ljutenica iz prošlih vremena

Hristian TashevHristian Tashev
Početnik
48
Domaća ljutenica iz prošlih vremena
Fotografije: Hristian Tashev
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
240 min.
Ukupno
280 min.
Porcije
7
"Domaća ljutenica iz prošlih vremena je upravo onakva kakve je se sećate iz detinjstva na selu"

Potrebni sastojci

  • crvena paprika - 5 kg, mesnata
  • paradajz roma - 3 kg
  • patlidžan - 2 kg
  • šargarepa - 1 kg
  • luk - 2 glavice
  • beli luk - 1 glavica /stari/
  • ulje - 150 ml
  • so - 1, 5 kašika
  • šećer - 1, 5. kašika
  • kumin - 2 kašičice
  • čubar
  • peršun - svež
* merne jedinice

Način pripreme

Paprike se očiste od drški i semenki i peku u rerni ili na plehu zajedno sa oljuštenim i isečenim patlidžanom na 200 stepeni po 20 minuta sa svake strane.

Šargarepa se oljušti i kuva dok ne omekša. Nakon hlađenja, paprike se oljušte i propuštaju kroz seckalicu ili robot zajedno sa patlidžanom, šargarepom, crnim lukom, belim lukom i peršunom.

Dok se povrće peče, paradajz se melje u mlinu. Mleveni proizvod procedim kroz gazu da uklonim višak vode, jer će drugo povrće pustiti dodatnu vodu.

Pošto se sve samelje, stavlja se u duboki lonac, vodeći računa o širenju ljutenice tokom kuvanja.

Stavite šporet na srednju temperaturu i sačekajte da proključa. Dodajte začine i ulje i mešajte drvenom kašikom ili oklagijom dok se seoska ljutenica više ne izliva ili kada je prođete kašikom, ostane trag. Prilikom mešanja se proba i razmatra se da li dodati so, šećer, ulje.

Kad je gotova ostavim je 5 minuta i dok je još vruća stavi se u suve sterilisane tegle, zatvori i okrene naopačke dok se tegle sa domaćom ljutenicom ne ohlade.

Ako vam se sviđa recept, isprobajte i druge naše predloge za ljutenicu u rerni, domaću grubo mlevenu ljutenicu ili ukusni domaći ajvar.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: