Način pripreme
Paprike se očiste od drški i semenki i peku u rerni ili na plehu zajedno sa oljuštenim i isečenim patlidžanom na 200 stepeni po 20 minuta sa svake strane.
Šargarepa se oljušti i kuva dok ne omekša. Nakon hlađenja, paprike se oljušte i propuštaju kroz seckalicu ili robot zajedno sa patlidžanom, šargarepom, crnim lukom, belim lukom i peršunom.
Dok se povrće peče, paradajz se melje u mlinu. Mleveni proizvod procedim kroz gazu da uklonim višak vode, jer će drugo povrće pustiti dodatnu vodu.
Pošto se sve samelje, stavlja se u duboki lonac, vodeći računa o širenju ljutenice tokom kuvanja.
Stavite šporet na srednju temperaturu i sačekajte da proključa. Dodajte začine i ulje i mešajte drvenom kašikom ili oklagijom dok se seoska ljutenica više ne izliva ili kada je prođete kašikom, ostane trag. Prilikom mešanja se proba i razmatra se da li dodati so, šećer, ulje.
Kad je gotova ostavim je 5 minuta i dok je još vruća stavi se u suve sterilisane tegle, zatvori i okrene naopačke dok se tegle sa domaćom ljutenicom ne ohlade.
Ako vam se sviđa recept, isprobajte i druge naše predloge za ljutenicu u rerni, domaću grubo mlevenu ljutenicu ili ukusni domaći ajvar.