Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta od oraha»Torta sa orasima, čiom i lanenim semenom

Torta sa orasima, čiom i lanenim semenom

Paulina StoyanovaPaulina Stoyanova
Pomoćnik kuvara
10323616
Torta sa orasima, čiom i lanenim semenom
Fotografije: Paulina Stoyanova
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
12
"Samo za protokol - dodavanje čie u tortu čini je ne samo zdravijom, nego i značajno ukusnijom. Prilažemo najukusniji dokaz za to"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 4 komada
  • smeđi šećer - 1 šolja
  • brašno - 2 šolje, integralno
  • laneno seme - 1/2 šolje, samleveno
  • čia seme - 2 supene kašike
  • orasi - 1/2 šolje, samleveni ili iseckani
  • ovsene pahuljice - 3 supene kašike, krupne
  • prašak za pecivo - 2 komada
  • ulje - 1/2 šolje
  • sveže mleko - 1 šolja
  • za fil i glazuru
  • sir - 700 g
  • šećer u prahu - 1 šolja
  • slatka pavlaka - 500 g
  • limun - kora jednog limuna
  • čokolada - 1 komad
  • banane - 2 komada
  • za preliv
  • voda - 1 1/2 šolje
  • smeđi šećer - 1 1/2 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Torta je mirisna zahvaljujući limunovoj kori, izbalansirana od slasti, a zahvaljujući orasima, ovsenim pahuljicama i lanenom semenu je i zdravija.

Potrebna je jedna kora koju ćemo podeliti na tri dela nožem ili koncem, zato kalup treba da bude okrugao i prečnika 24 cm. Pripremamao koru tako što umutimo jaja i šećer dok ne dobijemo mekanu konzistenciju. Dodajemo preostale vlažne sastojke - ulje, sveže mleko, koje mutimo mikserom.

Ako ste kupili laneno seme u zrnu, možete ga samleti u mašini za mlevenje kafe, kao što sam ja uradila. Prosevamo integralno brašno sa praškom za pecivo, odozgo posipamo laneno seme, ono što ostane u situ sipam preko prosejanog brašna.

Nožem iseckkam orahe na komade srednje veličine. Sipam prosejane sastoje u smesu od jaja i mešam dok se ne dobije gusta smesa, dodajem orahe, čiu i ovsene pahuljice, dobro promešam spatulom i sipam u okrugao kalup za pečenje, prethodno namazan maslinovim uljem ili uljem.

Pečemo na nižoj temperaturi, da kora može da se podigne dovoljno i da se ispeče iznutra (160-170 stepeni 40 minuta). Kora ne treba da bude živa ili gnjecava, ako je pravilo ispečena. Kad ispečemo koru, dobro je da se iseče na tri ne mnogo tanke kore.

Pravimo preliv, tako što stavljamo vodu da provri i dodajemo šećer, mešamo dok se ne zgusne. Nakon toga sećemo hladnu koru na tri dela, koristimo nož ili konac, ja sam je isekla dugim nožem. Prelivamo kore veoma dobro, da omekšaju, zato što su dosta guste. Trebalo bi da bude dovoljno preliva za sve tri kore.

Ostavljamo ih da dobro upiju preliv i za to vreme pravimo krem. Umutimo pavlaku na sneg, u drugoj posudi umutimo sir, šećer u prahu i koru jednog limuna. Treba da ima čvrstu teksturu bez grudvica. Dodajemo u pavlaku i mešamo spatulom, cilj je da smesa ostane mekana, koristimo spatulu baš iz tog razloga. Banane isečemo na krugove.

Stavljamo koru na poslužavnik za tortu ili šta god imate, maže se mekanom belom smesom oko 2-3 cm debljine, odozgo stavljate jednu bananu. Stavljate srednju koru, mažete kremom, stavljate drugu bananu. Kad stavite poslednju koru, lepo namažite celu tortu kremom, ja sam koristila spatulu i kašiku. Nije mi bio cilj da bide savršeno glatka, naprotiv, želela sam da je malo neravnomerna.

Dekoriše se rendanom čokoladom 2/3 čokolade, drugi deo isečete nožem da bi se dobili štapići i da dekorišete sa strane. Ja sam u sredinu stavila izrendan limun. Kad napravite tortu je dobro da je ostavite na nekoliko sati, da kore upiju i krem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: