Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Pesto»Pesto sa lanenim semenom

Pesto sa lanenim semenom

Pesto sa lanenim semenom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
1
"Vreme je da malo izmenimo klasičan recept za pesto dodajući mu nove ukuse i arome"

Potrebni sastojci

  • laneno seme - 3 kašike
  • voda - 100 ml
  • ulje - 50 ml
  • šargarepa - 1 komad, skuvana
  • bosiljak - 1 vezica (samo listovi)
  • mladi luk - 4 - 5 komada, pera
  • masline - 3 komada, zelene
  • sok od limuna - 2 kašike
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • jaja - 2 komada, skuvana
  • aleva paprika
* merne jedinice

Način pripreme

Laneno seme se samelje u mlinu za kafu i preliva se sa 100 ml vruće vode u posudi ručnog miksera. Dodaje se skuvana šargarepa, pri čemu se odvaja nekoliko krugova za dekoraciju.

Dodaje se ulje, sok od limuna, listovi svežeg bosiljka, isečena pera mladog luka i parčići zelenih maslina.

Začinjavamo solju i šećerom i pasiramo u glatku homogenu smesu. Ako je neophodno dodaje se malo vruće vode, da se razredi ako je mnogo gusto.Skuvana jaja se ljušte i seku na dve polovine.

Žumanca se odvajaju a belanca se pune lanenim pestom pomoću kašičice i posipaju se prstohvatom ljute ili slatke aleve paprike. Pesto može da se koristi i kao prilog komadićima mesa ili preko kriške hleba sa vlaknima.

Ispalo je ukusno, čak me je iznenadilo svojim ukusom, a najviše od svega mnogo je korisno za zdravlje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: