Način pripreme
Rerna - 170 stepeni
Radimo sa okruglim kalupom, namazanim, prečnika 23 cm.
U posudi se pomeša brašno, šećer, so i prašak za pecivo. Meša se žicom. Dodaju se jaja, maslinovo ulje i sveže mleko. Promeša se, dok se sastojci ne pomešaju i dok se ne dobije glatko testo.
Smesa se sipa u kalup, nekoliko puta se udara u radnu površinu da bi izašao vazduh, oko tri puta.
Jabuke se očiste i iseku na kockice srednje veličine. Stavljaju se odozogo preko smese. Posipaju se cimetom. Peku se na 170 stepeni oko 30 minuta.
U međuvremenu se priprema glazura od šećera, kore od limuna, jajeta i meša se žicom. Dodaje se i rastopljeni maslac, ponovo se promeša, dok se sastojci ne pomešaju sa maslacem.
Nakon pečenja (30 minuta) kolač se vadi iz rerne i preliva glazurom. Vraća se ponovo u rernu na još 12 minuta.
Nakon toga se vadi, nožem se prolazi po ivicama kalupa i okreće se na rešetku, a nakon toga na odgovarajući tanjir.
Napomena: Jedan nepretenciozan recept, ali sa neverovatnom rezultatom. Kolač sa maslacem, sa strukturom koja se mrvi, u isto vreme vlažan i veoma aromatičan. Servira se kao parče torte sa kuglom šlaga i komadom limuna.