Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Slepljeni kolači»Sables - bretonski božični kesići sa maslacem

Sables - bretonski božični kesići sa maslacem

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Sables - bretonski božični kesići sa maslacem
Fotografije: marcheva14
3 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
5
"Magija francuske kuhinje ili magija Božića, čini ove francuske keksiće toliko ukusnim"

Potrebni sastojci

  • maslac - 140 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 100 g, kristal
  • jaja - 1 komad L ili 55 g bez ljuske (na sobnoj temperaturi)
  • vanila - 1 kašičica ekstrakta ili štapić
  • brašno - 260 g
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
  • so - 1/4 kašičice
  • ZA PREMAZIVANJE KEKSIĆA
  • jaja - 1 komad umućeno sa 1 supenom kašikom pavlake ili vode
  • ZA NADEV KEKSIĆA
  • dulce de leche - 1/2 tegle oko 150 g ili slatko od malina, po izboru
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni; Dva plitka pleha, obložena papirom za pečenje; Kalup za sečenje, oko 4.5-5 cm. Radi se mikserom.

U posudu od miksera se muti maslac oko 1 minut. Dodaje se šećer i muti se dok ne pobeli, oko 2-3 minuta. Dodaje se umućeno jaje, vanila i mutimo na srednjoj brzini miksera dok se sve ne sjedini - oko 3 minuta.

U posudu se dodaje brašno sa praškom za pecivo. Dodaje se odjednom u smesu od maslaca i muti se na srednjoj brzini miksera oko 2-3 minuta, dok ne upije brašno. Testo se prebacuje na brašnom posudu radnu površinu i rukama se okreće sa svih strana. Podeli se na dva dela i svaki deo se uvija u foliju i stavlja u frižider na 20 minuta.

Nakon toga se lopta testa stavlja preko papira za pečenje, pokriva se drugom loptom i oklagijom se razvlači u krug, debljine 5 mm. Ponovo se stavlja u frižider na oko 15 minuta, ako je potrebno.

Kad se dobro ohladi, odlepi se gornji deo papira i kalupima se režu krugovi. Preostalo testo se sakuplja, ponovo se razvlači i oblikuju se krugovi. Ako je potrebno ponovo se stavlja u frižider. Ređaju se preko pleha za pečenje i ostavljaju na hladnom mestu dok se rerna ne ugreje.

U posudi se umuti jaje sa malo pavlake i četkom se namaže svaki keksić. Pravi se rešetka, koja je veoma karakteristična za ove keksiće. Koristi se drveni ražnjić ili čačkalica. Lagano se oblikuje, ali da ne dolazi do dna. Ponovo se namaže jajetom.

Peče se na 180 stepeni oko 10-12 minuta ili dok im ne porumene ivice. Ostavljamo da se potpuno ollade. Kolačić se može zalepiti slatkom od malina ili dulce de leche-om.

Napomena: Ovo je klasičan francuski keksić, koji se priprema za vreme božičnih praznika. Ime Sable na francuskom znači pesak tj. ima strukturu kao pesak, delikatan i mrvi se. Obavezno kod ovih keksića, a i da bismo ih lakše prepoznali, je da imaju ukršten oblik odozgo.

PS: Kad se testo izvadi iz posude miksera, ono je veoma teško, nije lepljivo nego mekano i teško bi se radilo sa njim. Zat se stavlja u frižider i posle se radi veoma dobro, ne lepi se po radnoj površini. Ja sam ga ohladila samo jendom pre nego šro sam stavila u rernu za pečenje. Zalepila sam ih samo sa dulce de leche-om, šrpicem.

Keksići mogu i da se ne lepe, to je po želji. Oni su i tako savršeni sa šoljom kafe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Anita
Anita
Deluju bas primamljivo
10.08.2022 21:36