Način pripreme
Kalup za kuglof - 30/11, prekrivena providnom folijom
Na pari rastopiti čokoladu. Dodati krupno usitnjene lešnike. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Žumanca i dva cela jaja isto staviti na paru. Dodati šećer iz delova, pa mikserom mutiti 6-8 minuta, dok smesa ne pobeli. Skloniti sa pare, pa dodati vanilu. Smesa treba da bude gusta i da teško pada sa mutilica. Ostaviti da se malo ohladi.
Mikserom umutiti pavlaku, na visokoj brzini. Dodati šećer u prahu, iz dva dela. Dodati i kiselu pavlaku, pa nastaviti sa mućenjem, dok smesa ne postane teška i glatka.
Obe smese sjediniti pažljivo špatulom. Smesa ne treba da ima bele linije u sebi.
Pripremiti kalup sa folijom, tako da sa strana ima drške, da bi se lakše izvadio sladoled nakon što se zamrzne.
Sipati pola smese od jaja i pavlake, dodati čokoladu, pa je nožem malo rasporediti, a odozgo naliti i drugi deo smese. Zaravnati, prekriti folijom i ostaviti u zamrzivaču najmanje 4 sati, a najbolje je ostaviti da prenoći.
Nakon neophodnog zamrzavanja, sladoled se vadi iz kalupa, okretanjem na tanjir za serviranje. Foliju ukloniti. Može se preliti tankim mlazovima tople čokolade.
PS: Ne mogu da postavim lepše slike, dok sam išla levo-desno sladoled je počeo da mi se topi :)