Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Francuske puter kifle

Francuske puter kifle

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Francuske puter kifle4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Jedemo ove jedinstvene francuske puter kifle i čudimo se - kako francuskinje vode računa o liniji"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • kvasac - 2 i 1/4 kašičice, suvi
  • voda - 80 ml ili 1/3 šolje, topla
  • sveže mleko - 180 ml ili 3/4 šolje, toplo
  • šećer - 2 kašike
  • jaja - 2 komada
  • so - pola kašičice
  • maslac - 56 g, veoma meki + još 50 g, za mazanje samog testa ili 4 kašike
  • za mazanje pre pečenja
  • maslac - 2 - 3 kašike, istopljen
* merne jedinice

Način pripreme

Radi se mikserom, ali može i rukom da se zamesi testo; rerna - 180 stepeni; plitka posuda za pečenje postavljena papirom.

U posudu miksera se sipa brašno, šećer, suvi kvasac i topla voda. Meša se na sporoj brzini dok se ne sjedine sastojci. Dodaju se jaja, sveže mleko i od sastojaka se na sporoj brzini zamesi lepa lopta testa.

Dodaje se maslac u parčićima dok se nakon svakog čeka da ga upije testo. Testo se meša sve dok ne počne da se hvata za mešalicu miksera i odvaja od zidova posude i prebacuje se u blago namazanu posudu da naraste oko sat vremena. Testo je dosta mekano, ali tako treba da bude.

Gotovo naraslo testo se izlupa dlanovima, da izađe vazduh iz njega i prebacuje se na nabrašnjenu radnu površinu. Podeli se na dva jednaka dela. Prvi se razvije oklagijom u veći krug. Pomoću obrnute strane kašike ili direktno rukama se nanese polovina maslaca na testo, oko 2 kašike, dok se dobro namaže do 1 cm od krajeva.

Pomoću noža za picu testo se deli na 16 trouglova i uvijaju se kiflice kao kroasani. Stavljaju se u pljosnatu posudu za pečenje postavljenu papirom. Na isti način se razvije i namasti i druga lopta testa. Ostavljaju se da narastu oko 20-30 minuta.

Maslac za mazanje (oko 2 do 3 kašike) se rastapa i pomoću četke se kifle odozgo namaste. Peče se na 170-180 stepeni oko 14-18 minuta.

Puštam nekoliko snimaka kiflica da se vidi kako se testo lepo odvojilo nakon pečenja. Mnogo su prijatne. Može i da se stavi nadev po želji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: