Način pripreme
Priprema: Izrendajte koru od limuna i koru od jedne pomorandže i prelijte rumom i malo šećera. Ostavite da odstoje dok ne dođe red da se iskoriste.
1. Umutite belanca na sneg sa prstohvatom soli. Malo po malo sipajte šećer u njih, nastavite da mutite dok se ne dobije gusta i mekana smesa.
2. Iscedite jednu pomoradžu i zajendo sa uljem dodajte u smesu od belanaca. Mutite ponovo. Malo će pasti, ali neka vas to ne plaši.
3. Prosejte brašno sa praškom za pecivo i vanilu i malo po malo ga pomešajte laganim pokretima drvenom kašikom.
4. Na kraju stavite rum i izrendane korice (zajedno sa rumom) i lagano promešajte.
5. Sipjte smesu u odgovarajući kalup, namazan i posut brašnom. Pecite na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni - 30 minuta.
6. Dok se kolač peče, iscedite preostale dve pomorandže (ako želite može i više). Ljubitelji slatkog mogu dodati šećer u sok od pomoradže.
7. Prelijte gotov, još uvek vreo kolač, sokom i ostavite da se ohladi pre nego što ga izvadite iz kalupa.
8. Rastopite čokoladu i maslac na pari, zajedno sa dve supene kašike mleko. Možete i direktno na vatri (ja sam tako uradila ovaj put), ali na tihoj vatri, da ne zagori.
9. Prelijte hladan keks čokoladnom smesom.
Rezultat je čudesan i kombinacija ukusa veoma dobra. Ovo je jedan odličan način da iskoristite belanca, koja vam nekad ostanu. Nadamo se da vam se moja ideja dopada.