Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Fokača»Fokača iz Đenove sa krompirom

Fokača iz Đenove sa krompirom

Fokača iz Đenove sa krompirom
Fotografije: Rumi Kuskuschieva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
1
"Ako niste probali ovakvu fokaču, odmah zasučite rukave i pripremite je, zato što ne znate šta propuštate"

Potrebni sastojci

  • krompir - 2 komada srednje veliče
  • brašno - 400 g
  • so - 2 kašičice
  • kvasac - 7 suv
  • maslinovo ulje - 150 g
  • šećer - 1 supena kašika
  • voda - + sveže mleko (150 ml toplo)
  • morska so za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Oljuštite krompir i skuvajte u posoljenoj vodi dok ne bude gotov. Ostavite da se ohladi i izgnječite na pire. Rastvorite kvasac, zajedno sa šećerom u toploj vodi, tečnom smesom od vode i svežeg mleka.

Prosejte brašno i napravite udubljenje. Sipajte tečnost, dodajte so i 100 ml maslinovog ulja.

Dodajte krompir pire /može da ima i većih komadića krompira, tako se više primećuju i ukusunije je/. Zamesite elastično testo.

Stavite testo u namazan pleh i pokrijte krpom da nadođe.

Gotovo testo oblikujte u loptu i stavite u pleh za pečenje, obilno namazan maslinovim uljem po dnu i zidovima. Ponovo ostavite testo na neko vreme da nadođe.

Nadošlu fokaču namažite maslinovim uljem, pospite brašnom i sitnom morskom solju.

Pecite u ugrejanoj rerni dok ne dobije lepu boju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: