Način pripreme
Oljuštite krompir i skuvajte u posoljenoj vodi dok ne bude gotov. Ostavite da se ohladi i izgnječite na pire. Rastvorite kvasac, zajedno sa šećerom u toploj vodi, tečnom smesom od vode i svežeg mleka.
Prosejte brašno i napravite udubljenje. Sipajte tečnost, dodajte so i 100 ml maslinovog ulja.
Dodajte krompir pire /može da ima i većih komadića krompira, tako se više primećuju i ukusunije je/. Zamesite elastično testo.
Stavite testo u namazan pleh i pokrijte krpom da nadođe.
Gotovo testo oblikujte u loptu i stavite u pleh za pečenje, obilno namazan maslinovim uljem po dnu i zidovima. Ponovo ostavite testo na neko vreme da nadođe.
Nadošlu fokaču namažite maslinovim uljem, pospite brašnom i sitnom morskom solju.
Pecite u ugrejanoj rerni dok ne dobije lepu boju.