Način pripreme
Tava za mafin; papirne kapsule, veličine oko 3-4 cm.
1. U šerpi zagrejati pavlaku i so, dok ne provri. Ostaviti sa strane šerpu, zatvorenu poklopcem.
2. Šerpu sa debelim dnom staviti na ringlu i zagrejati na jakoj vatri. Kada je dovoljno topla, smanjiti temperaturu i sipati malo šećera, i ostaviti ga da se rastopi, dok ne postane providan. Šerpu klatiti pažljivo nekoliko puta, da bi se šećer ravnomerno istopio. Silikonskom špatulom gurati kristale šećera ka sredini šerpe.
Dodati novu porciju šećera, pa pažljivo i polako mešati vrhom špatule. Nakon što je stavljen sav šećer i isti se rastopio, produžiti sa topljenjem, dok ne dobije lepu crveno-braon boju, uz pažljivo mešanje samo vrhom špatule. Paziti da ne zagori, jer se ne može koristiti u tom slučaju. Priprema karamela oduzima oko 20 minuta. Dodati pavlaku iz delova, uz energično mešanje.
Paziti sa dodavanjem pavlake, jer prilikom sipanja kipi! Ako karamel nije gladak, ostaviti ga na tihoj vatri dok se ne istope sve grudvice, uz mešanje. Na kraju dodati komadiće maslaca i vanilu. Skloniti smesu sa vatre, pa produžiti sa mešanjem, dok se ne dobije gladak krem. Sipati ga u teglu i ostaviti da se ohladi. Može se dugo čuvati u frižideru. Ukoliko se zgusne, zagrejati ga na pari da se opusti.
Čokolada: Obe vrste čokolade rastopiti na pari. Kašičicom sipati čokoladu u svaku kapsulu. Ostaviti 10-15 minuta u frižideru, da se stegne. Nakon toga ponovo kašičicom staviti lopticu karamela i odozgo preliti sa oko 2 kašičice čokolade. Kalup promućkati, da se lepo poravna bombona. Ostaviti bombone na sobnoj temperaturi, dok se u potpunosti ne stegnu, pa ih nakon toga izvaditi iz kapsula i poređati.
Napomena: Izuzetno jednostavne i ukusne bombone. Nisam imala male papirne kapsule, pa sam koristila one veličine 4-5 cm, pa su mi zato bombone veće. Koristila sam dve vrste čokolade, crnu i belu. Postavila sam sliku kakvu boju treba da ima karamel, i sliku nasečene bombone punjene karamelom.
Odozgo preko belog sloja sam prelila rastopljenu crnu čokoladu pomoću vrlo tankog šprica.