Način pripreme
Rerna - 180 stepeni. Ravan pleh, obložen papirom za pečenje.
U posudi miksera se muti maslac oko 1 minut. Dodaje se šećer, muti se na maloj brzini miksera dok ne upije, oko 2 minuta. Dodaje se brašno i vanila, muti se dok se ne dobije homogena smesa. Testo se sipa na radnu površinu i oblikuje se disk, koji se stavlja u frižider na najmanje 2 sata, a anjbolje 24 sata.
Kad se dobro ohladi stavlja se na brašnom posutu radnu površinu i razvlači se, posipa se malo bršana odozgo, takođe i oklagija se pospe brašnom, i razvlači se u krug oko 5 cm. Kalupom, posutim brašnom se seku figurce, na primer fiigura u obliku srca. Keksići se stavljaju preko papira za pečenje i ostavljaju na oko 15 minuta u frižideru.
To se radi zato što je testo od maslaca i ako je meko prilikom pečenja se mogu pokvariti oblici. Peče se na 180 stepeni oko 8/10 minuta, dok ne porueme ivice keksića. Ostavljamo da se potpuno ohlade u plehu, zato što su krhki i lome se prilikom poduzanja, ako su topli.
Na pari se rastopi pola čokolade sa malom kockicom maslaca. Kad dostigne temperaturu topljenja, skida se sa pare i dodaju se komadići drugog dela čokolade. Svaki hladan keksić se potopi do pola u čokoladu.
Napomena: Kad se testo izvadi iz miksera ono je veoma mekano i lako se oblikuje rukama na disk. Nemogiuće je da se radi sa njim i zato se stavlja u frižider, uvijeno u foliju. Kad se dovoljno ohladi ostavlja se na nekoliko minuta na sobnoj temperaturi i oklagijom, posutom brašnom se razvlači na radnoj površini, posutom brašnom. Radi se veoma brzi, zato što testo brzo omekša i lepi se po radnoj površini. Ako je nemoguće da e radi, ponovo se stavlja u frižider da se stegne.
Keksići mirišu na maslac, hrskavi, sa divnom strukturom, a čokolada im daje elegantnost.