Način pripreme
Sipajte sok od kompota od breskve - 1/2 šolje u činiju. Umočite prva 3 keksa u sok. Uzmite odgovarajuću posudu i poređajte na dno prvi red keksa. Isecite breskve na tanke komadiće - polumesece.
Poređajte breskve skroz jednu uz drugu. Preko premažite 1 1/2 kašiku džema od smokve. U 200 g kiselog mleka stavite 1 kašičicu šećera u prahu i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Premažite 1/2 kiselog mleka preko smokvi.
Ostala 4 kesksa jedan po jedan umočite u sok od kompota. Poređajte ih preko kiselog mleka. Zatim sledi red tanko isečenih polumeseca i ponovo red džema od smokve. Završite sa redom od druge 1/2 kiselog mleka. Poravnajte sve. Na kraju izmrvite 1/2 keksa preko. Stavite u frižider da se stegne.
Kolač često pravi jedna koleginica, koja obično nema mnogo vremena na raspolaganju.
Izvadite kolač iz frižidera i tankim nožem pređite preko zidova kolača, kako bi se odlepio. Isecite na 4 parčeta. Umesto mrvljenog keksa možete staviti 1 isečenu breskvu, ali ako je konzumirate odmah.