Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čokoladna Torta»Torta Garaš iz jednog vremena

Torta Garaš iz jednog vremena

RumiRumi
Početnik
228506
Torta Garaš iz jednog vremena
Fotografije: Rumi
1 / 2
02/02/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
16
"Ja ne tvrdim da je moj recept za ovu ukusnu Garaš tortu originalan, ali garantujem da je ukus onaj isti koji pamtimo iz jednog vremena."

Potrebni sastojci

  • za kore
  • belanca - 10 komada
  • šećer - 300 g
  • orasi - 400 g, sitno mleveni
  • za krem
  • maslac - 300 g
  • šećer - 100 g
  • voda - 100 g
  • čokolada - 100 g
  • za glazuru
  • čokolada - 100 g
  • pavlaka - 100 ml, više od 30% masnoće
* merne jedinice

Način pripreme

Odvojite belanca od žumanaca, s tim što će vam 6 žumanaca biti potrebno za krem.

Belanca umutite sa prstohvatom soli da se dobije ne toliko čvrst sneg. Za taj cilj koristim kuhinjskog robota, ali može i mikser, naravno.

Kada se pojavi pena, dodajte šećer i nastavite sa mućenjem. Ako umutite belanca do čvrstih vrhova, postoji mogućnost da kore nakon pečenja budu lomljive.

Tako da, prestanite sa mućenje malo pre nego što postanu kao puslice. Zatim dodajte orahe i mešajte špatulom, pažljivo kako biste sačuvali vazduh.

Nakon što dobijete homogenizovanu smesu, podelite je na pet delova. Ja pripremam 5 krugova sa prečnikom od 23 cm papira za pečenje i po njima ravnomerno raspoređujem smesu za kore.

Zaglađujem i svaku koru od oraha pečem na 180 °C u prethodno zagrejanoj rerni dok ne dobiju blagu smeđu boju. Dok su tople, pažljivo skidam papir.

Za krem pomešam šećer, vodu i izlmljenu čokoladu u kaseroli i stavljam na ringlu. Neprestano mešam dok se u potpunosti ne istopi. U vruću smesu dodajem prethodno umućena žumanca muteći mikserom. Ne prestajem dok se krem malo ne zgusne.

Posebno mutim meki maslac dok se ne dobije vazdušasti krem i u njega dodajem čokoladni. Nastavljam sa mućenjem dok se ne postane ujednačeno. Već imate veoma ukusan čokoladni krem.

Sledi da sastavite čokoladnu tortu.

N odgovarajući poslužavnik stavite koru i namažite sa dve kašike krema. Stavite drugu koru i ponovo krem. Sa ostalim kremom namažite Garaš tortu, zagladite i stavite u frižider.

Ja sam je zalila glazurom narednog dana.

Za glazuru zagrejte pavlaku do tačke ključanja. Skinite sa ringle i dodajte izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se ne istopi i smesa ne postane glatka i blistava. Sačekajte da se ohladi i zalijte hladnu tortu.

Po želji garnirajte pistaćima. Pošto je moja Garaš torta bila za Novu Godinu, napravila sam šišarke od čokolade i ukrasila sam je njima.

Ja ne tvrdim da je moj recept za ovu ukusnu Garaš tortu originalan, ali garantujem da je ukus onaj isti koji pamtimo iz jednog vremena.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: