Način pripreme
Prepecite blago bademe nekoliko minuta na suvom tiganju. Bosiljak, mentu i mirođiju operite i ocedite od vode.
U odgovarajućoj posudi iskidajte zelene začine, otklanjajući im drške, dodajte iskidanu mocarelu, malo maslinovog ulja, so, biber, blago istucane u avanu pistaće i bademe (mogu i celi asko ste sigurni u vaš ručni mikser), čen belog luka, sušene brusnice i sok do limuna.
Uključite ručni mikser na oko 1 minut, ali ne duže da se ne pretvori u kašu.
Probajte za ukus i dodajte po želji još maslinovog ulja, soli ili bibera. Željena tekstura pesta je da bude hrapavije i da je sve krupnije mleveno, da bi se osećali odvojeni sastojci.
Isecite francuski hleb pod uglom na kriške i prepecite sa obe strane u tosteru ili u rerni.
Namažite ih pestom, servirajte na poslužavniku, garnirane sa listićima zelenih začina (bosiljkom, mentom, mirođijom) i čeri paradajzom.
Prijatno!