Način pripreme
Osim od mlevenog mesa prave se i ćuftice od krompira, ćuftice od pirinča, falafeli itd.
Ukusne su i bez mesa.
Ovakvu hranu često pravim kod kuće i uvek znam da će svi biti zadovoljni.
Usuđujem se da kažem da se ukus ćuftice od sočiva jedva razlikuje od onih od mlevenog mesa.
Smesu je dobro pripremiti dan ranije, ali nije neophodno.
Skuvam sočivo (može tamno ili crveno). Ohladi se i lagano ga izgnječim.
Propržim/prodinstam malu glavicu sitno iseckanog crnog luka i ocedim od masnoće.
Sočivo i luk pomešam sa rendanom šargarepom i dva mala krompira, koje sam prethodno skuvala (rendani se kuvaju 5 minuta) i ocedila od tečnosti.
Dodam jaje i začine: mleveni kim (obavezno), biber, suvi beli luk, peršun, so, malo aleve paprike i 2 kašike prezli.
Sve premesiti (treba da se dobijete čvrstu smesu) i ostavite u frižideru oko 30 minuta.
Mokrim rukama formiram ćuftice bez mesa.
Uvaljajte u malo brašna, samo da dobijete glatku formu.
Prženje je sa vrlo malo masti, skoro pečeno.
Ove jedinstveno ukusne ćuftice od sočiva serviramo sa zelenom salatom, svežom salatom, domaćom turšijom ili drugom sezonskom salatom i kiselim mlekom.
Napomena: Mešavina za ćuftice se može napraviti dan ranije i ostaviti u frižideru do 24 sata.